image


Bölge illerini vuran kuraklık büyük mağduriyete yol açtı. Özellikle buğday eken çiftçi üründe yüzde yetmişlere varan kayıp yaşadı. Hasat zamanının buruk geçiren çiftçi masrafını bile çıkaramamaktan şikâyetçi. Devletten gereken desteği alamayan çiftçi bu sıkıntıdan çıkış yolu arıyor.

ÇİFTÇİYİ ÇOK ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Çiftçinin yaşadığı mağduriyetle ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, “Batman’da ortalama %70 civarında kuraklık yaşandı. Pandemi ile birlikte kuraklığın da çiftçiyi vurması nedeni ile çiftçiyi çok zor günler bekliyor. Çiftçi bu anlamda önemli bir destek bekliyor. Mağduriyetini giderecek bir destek. Bakanlık tarafından dekar başına 100 TL olarak belirlenen destek miktarı yetersiz bir miktar olup mağduriyeti gidermiyor.” İfadelerini kullandı.

ÇİFTÇİYİ RAHATLATACAK DESTEK HEMEN YAPILMALI

Çiftçiye yeterli, mağduriyeti giderici, rahatlatan bir desteğin sağlanması çağrısında bulunan Doğan, “Verilecek desteğin hibe esaslı, hiç bir tarımsal desteği olumsuz etkilemeyecek şekilde acil ödenmesi gerekiyor. Çünkü çiftçi tarımsal üretimde hasad dönemine endeksli borçlanmakta ve desteklerin hasat dönemine yetiştirilmesi gerekir. Ayrıca hazine arazilerine ecri misil ödeyerek ekim yapan çiftçilere de ecri misil belgeleri ile kuraklık desteği ödenmesi gerekir. Çiftçinin ekiliş dönemine girmeden önce sıkıntılarının giderilmesi ve diğer desteklemeleri de bu husus gözetilerek yapılmalıdır.” Diye konuştu.

BU YIL BURUK BİR HASAT SEZONU GEÇİRİYORUZ

Çiftçinin bu hasat sezonunu buruk geçirdiğini, ne yapacağını kara kara düşündüğünü vurgulayan Doğan, “ Belirttiğimiz gibi çiftçi kuraklıktan ötürü beklediği ürünü alamadı. Verimde büyük bir kayıp var. Şimdiden gelecek yıl nasıl yapacağını kara kara düşünüyor. Çiftçiye gereken yardım yapılmazsa büyük mağduriyet yaşanacak.  Bu durum bölgenin tarımını da çok olumsuz etkileyecek. Çiftçi için ne yapılacaksa bir an önce yapılmalı. Destek hemen yapılmalı. Çiftçi önümüzdeki sezona, hasat zamanına umutlu, zararını karşılamış olarak girmeli.” İfadelerini kullandı. ŞEVKİ ASLAN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *