image

 Bir yıldan fazladır hayatı olumsuz etkileyen küresel Coronavirus salgını en çok küçük esnafı olumsuz etkiledi. Salgınla mücadele kapsamında yaklaşık bir yıldır kısıtlamaların dayattığı zorluklara göğüs gererek ayakta durmaya çalışan esnaf, iş yapamamaktan şikâyetçi.
Batmanlı çay evi ve lokanta sahipleri pandemi salgınından en çok etkilenen esnafın içinde yer alıyor. İflasın eşiğine geldiklerini, kısıtlamalardan ötürü işlerinin bitme noktasına geldiğini belirten Batman’daki çay evi ve lokanta işletmecileri unutulmaktan şikâyetçi. Yetkililerin kendilerine yeterince destek vermediğinden yakınan esnaf daha fazla ilgi ve destek bekliyor.
LOKANTACILARIN SATIŞLARI YARIYA İNDİ
İşlerinin tamamen durma noktasına geldiğini vurgulayan lokanta işletmecisi Sezai Kıvanç, “Kovid-19' un başlamasıyla ve ardından sokağa çıkma kısıtlamalarının başlamasıyla işler tamamen durdu. İşlerin durmasından dolayı işçi sayımızı azalttık. Sekiz kişiden altı kişiye düştük. Bu süreç böyle devam ederse bu sayı daha da düşecek. İnşallah böyle devam etmez. Sürecin böyle devam etmesini temenni etmiyoruz. Pandemiden önce yaptığımız satışlar, şuan yarıya inmiş durumda.” Dedi.
“BİRÇOK ESNAF ŞUANDA KEPENK KAPATMIŞ DURUMDA”
Pandemiden ötürü aldıkları malzemenin de çok pahalandığını söyleyen Kıvanç, “Bu süreçten dolayı et, kuyruk yağı ve ciğer gibi et ürünlerinin fiyatlarında da artış söz konusu. Artık masrafların altından kalkamıyoruz. Şuan herhangi bir gelirimiz yok. Devletin yapacağı esnafa gelir kaybı desteği çok yetersiz. Bu destek elektrik, su ve diğer masrafları karşılamıyor. Çok cuz'i bir rakam. Bu süreçte, Allah bütün esnafın yardımcısı olsun. Süreç kötüye gidiyor. Esnafın durumu içler acısı. Birçok esnaf şuanda kepenk kapatmış durumda.” İfadelerini kullandı.
“DESTEKLER ÇOK YETERSİZ, RESMEN UNUTULDUK”
Unutulduklarını belirten çay evi sahibi Mehmet Daş ise, “Çay evleri genel olarak, Batman'da ve bütün şehirlerde durak konumundadır. Çay evlerinin kapalı olmaları, fırın, lokanta ve diğer esnafları da etkiler. Resmen unutulduk. Kiralarımızı ödeyemiyoruz. Şuan çay evinin üç aylık kirası birikmiş durumda. Kirayı yakın zamanda ödemezsem eğer, çay evini kapatmam gerekecek. Dükkân sahipleri tolerans göstermiyor. Devletin yapacağı esnafa yardım paketi çok yetersiz. Kiramızı karşılamıyor.” Diye konuştu. AHMET KÖLGE

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *