image

Asgari ücretin açıklanmasına sayılı günler kalırken konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Batmanlı Ekonomist Mehmet Sait Ortaç, bu konuda devletin de üzerine düşeni yapması gerektiğini vurguladı. Gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Ortaç, “ Asgari ücret görüşmelerinde sona yaklaşılıyor. Bu ayın sonlarında açıklanması bekleniyor. Her şeyden önce devlet asgari ücretliye vergi muafiyeti getirmeli. Asgari ücretli vergiden muaf olmalı. Diğer bir önemli nokta asgari ücret tespit edilirken asgari ücretlinin ailesi de göz önünde bulundurulmalı. Bu ücretle bir aile geçinecek çünkü.” Dedi.
Tüik araştırmasına göre şimdiki asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını belirten Ortaç, “ Bu verileri de göz önünde bulundurarak insani bir ücret tespit edilmeli. Tabi pandemiden ötürü ülkemiz ekonomik sıkıntılar yaşıyor. Bu anlamda hükümeti de zora sokmayacak ama asgari ücretliyi de tatmin edecek bir miktar belirlenmeli. Bu anlamda makul olan vergiden arındırılmış bir asgari ücretin 3 bin liranın altında olmaması lazım.” İfadelerini kullandı.
Mevcut asgari ücretin bir aileyi geçindirmekten çok uzak olduğunu söyleyen Ortaç, “ Bizce vergiden arındırılmış 3 bin liralık bir asgari ücret bu şartlarda makul olur. Tabi bunu yaparken işvereni de düşünmek lazım. Bu ücretin işverene bir maliyeti olacak. Hükümet işverenden aldığı 600 liralık asgari ücret vergisinden vazgeçip bunu asgari ücretin üzerine eklerse hem asgari ücretli mağdur olmaz hem de işveren fazla sıkıntıya girmez. Bence en makulü budur.” İfadelerini kullandı.
Hükümetin son açıkladığı esnafı destekleme paketi hakkında da konuşan Ortaç, “ Hükümetin açıkladığına göre büyük şehirlerde 750, diğer yerlerde 500 lira kira yardımı desteği olacak. Tabi sadece küçük ölçekli esnaf yararlanacak bundan. Bunun kabul edilebilir bir yönü yok.  Bugün tüm esnaf zor durumda… Hem küçük hem de büyük esnaf zor durumda. Önceliği küçük esnafa verebilirsiniz ama büyük esnaf için de bir adım atmak lazım.” Dedi.
 Esnafa desteğe yönelik açıklanan rakamların son derece yetersiz olduğunu belirten Ortaç, “ Kiraların binlerle ifade edildiği bir ortamda kira desteğini 500 lira olarak açıklayıp 3 ayla sınırlandırmak çok komik kalıyor. Ülkenin ekonomik durumunun göz önünde bulundurularak makul bir desteğin açıklanması lazım… Ve bunun en az 6 ay sürmesi lazım. Esnafa destek sadece kira yardımıyla da sınırlı olmamalı. Faturalarını ödeme konusunda destek olunmalı.  Vergi ertelemesi olmalı. Kısacası makul bir destek olmalı.” İfadelerini kullandı. ŞEVKİ ASLAN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *