image

Asgari ücret için yapılan toplantılar sürüyor. Tüm gözler bu ayın sonlarında açıklanacak asgari ücret miktarına çevrildi. Konuyla ilgili görüşlerini belirten HAKSİAD Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz, açıklanacak ücretin makul olmasını, ne işçiyi ne de işvereni mağdur etmemesi gerektiğini ifade etti.
Asgari ücretin belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu ve tarafların da içerisinde yer aldığı toplantılarla belirlenecek olan asgari ücretle ilgili açıklama yapan Çetiz, işçi, işveren, işsizlik, pandemi süreci, kısa çalışma ödeneği, sokağa çıkma kısıtlamaları gibi birçok konuya değindi.
Çetiz, "HAKSİAD olarak, her şeyden önce 7 milyon çalışanı ilgilendiren bir karar olmakla beraber işverenlerin de gözetilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Zira işveren de işçi de bir fabrikadaki makinanın dişlileri gibi birbirini tamamlayan unsurlardır. Dolayısıyla her iki tarafın da memnun olacağı bir karar bekliyoruz." dedi.
Devletin işverenler üzerindeki ağır vergi yüklerini hafifletmesi gerektiğini belirten Çetiz, "Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan pandemi sürecinden çıkmış değiliz. Çok ağır bir süreçten geçiyoruz. Bu süreçte ekonomimiz büyük kayıplar verdi, veriyor. Bu süreçte hükümet iyi bir sınav veremedi, iş insanlarının ve esnafların sıkıntılarına çoğu zaman maalesef kör ve sağırı oynadı. Asgari ücret ile çalışan işçi kardeşlerimizin gelişmiş ülkelerdeki çalışanlarla aynı şartlara kavuşabilmesi tabi ki hepimizin en büyük ümididir. Zira bunun için de her şeyden önce devletin işveren üzerindeki yükü hafifletmesi gerekiyor. Şu anda devlet, işverenin alacaklarını sadece erteliyor. Bizim beklentimiz bu alacakların silinmesi ya da geniş çaplı destek verilmesidir. Ağır mali yükler altında ezilen işveren bir yandan da Coronavirus önlemlerinden etkileniyor. Tabi ki sağlık her şeyin başı fakat bu son alınan önlemler, ekonomik hayatı bitirme noktasına getirdi. Çoğu firma ve esnaf bu yasaklardan dolayı kepenk kapatmak zorunda kaldı. Doğal olarak işsizlikte de ciddi bir artış meydana geldi. Üretimlerine son vermeyen firmalar ise mecburen kısa çalışma ödeneğine başvurdu. Peki, bu ödenek yeterli mi? Tabi ki yetersiz ve ne işçiyi ne de işvereni memnun ediyor. Hem sağlığımızı hem de ekonomiyi koruyacak yeni yöntemler hayata geçirilmelidir." diye konuştu.
HAKSİAD olarak devletten beklentilerinin işçi ve işvereni memnun edecek bir karar verilmesi olduğunu söyleyen Çetiz, şunları kaydetti: "Beklentimiz, her iki tarafı memnun edecek, işverenin sırtındaki yükü azaltacak, işçinin ise satın alma gücünü artıracak bir ücret belirlemesidir. Ayrıca bizim beklentimiz; devletin asgari ücret üzerinden aldığı vergileri kaldırması ya da sembolik bir rakam almasıdır. Bu sembolik rakamın asgari ücretlinin aldığı maaşın yüzde 3’ünü geçmemelidir. Umarız bu kötü günler çok yakında geçer. Ümit ediyoruz ki en kısa zamanda başta sağlık sektörü olmak üzere ekonomide ve diğer alanlarda da başarımızı dünyaya kanıtlarız." AHMET KÖLGE

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *