image

Temel gıda maddelerindeki pahalılık bir türlü durmuyor. Mercimek, fasulye, nohut, pirinç ve diğer bakliyat ürünleri haftalık zam alıyor artık. Kimse bu duruma dur demezken, çoğu asgari ücretle geçinen vatandaşların sofraları her geçen gün ekşimeye doğru gidiyor.
Özellikle kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olan mercimek 2 ay içinde %100 zam yedi. Zamlara hem esnaf hem vatandaş tepkili… Zamlardan ötürü vatandaş evine temel gıda maddelerini götüremezken, esnafın satışında da büyük düşüş yaşanıyor.
Dar gelirli ailelerin artık mercimeği, fasulyeyi bile alamadığını söyleyen esnaf Behçet Yargı, “ Bakliyat olsun, yağ grubu olsun günden güne fiyatlar artıyor. Zamlar bir türlü durmuyor. Allah dar gelirli ailelerin, asgari ücretlilerin yardımcı olsun. Gerçekten geçinmek çok zorlaştı.” Dedi.
DÖVİZ ART NİYETLİLER İÇİN BAHANE OLUYOR
Piyasanın art niyetli insanların elinde kaldığını belirten yargı, “ Bu zamların nedeni nedir, neden sürekli fiyatlar artıyor, bilen yok. Dolara bağlıyorlar ama dolar düşünce de fiyatlar düşmüyor. Kimsenin doları taktığı yok. Dolar fiyatı artırmaları için bir bahane oluyor. Eğer sorun dolarsa, niye dolar düşünce fiyatlar düşmüyor.” İfadelerini kullandı.
Zor bir süreçten geçtiklerini belirten yargı, “ Allah bu hastalığı bir an önce aramızdan kaldırsın. Yetkililerin bir an önce bu duruma dur deyip asgari ücretli, dar gelirli vatandaşın mağduriyetini sonlandırması lazım.” Dedi.
Diğer bir esnaf Abdullah Yargı ise temel gıda maddelerindeki artışın dar gelirli aileleri perişan ettiğini, alım güçlerini düşürdüğünü belirterek fiyatların bir an önce kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı. 
KIŞIN VAZGEÇİLMEZİ MERCİMEK ALINAMAZ OLDU
Yargı, “ Kış geldi. Özellikle bölgemizde bu mevsimde mercimek çok tüketiliyor. Mercimek yoksulun, garibanın yemeği. Ama ne yazık ki artık dar gelirli aileler mercimek de alamayacak duruma düştüler. İki ay içinde mercimeğin fiyatı iki katına çıktı. Sezon başında 6 lira olan mercimeğin kilosu şu an 12 lira… Tabi diğer bakliyat ürünleri de her gün zam yiyor. Fasulye, nohut, yağ ve diğerleri. Bu gidişe dur denilmezse yoksul vatandaşlar sofralarına götürecek bir şey bulamayacaklar.” İfadelerini kullandı.
BU PAHALILIĞA DUR DENİLSİN ARTIK
Eskiden az bir parayla sofralarına yemek götürmeleri mümkünken şimdi cebelerindeki bütün parayı harcamalarına rağmen eve doğru dürüst bir şey götüremediklerini belirten vatandaşlardan Abdullah Kardaş da zamlardan yakındı. Kardaş, “ Bir asgari ücretli olarak artık evime, çocuklarıma bir şey götüremiyorum. Her gün yeni bir zam… Diğer ihtiyaçları bırakın sadece temel gıda maddelerine bile artık para yetiştiremiyoruz. Her geçen gün soframız boşalıyor. Mercimek bile 12 lira oldu. Sadece mercimek bile tüketsek bir ayda maaşımızın yarısı gider. Bu pahalılığa dur denilsin artık.” Dedi.  AHMET KÖLGE

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *