image


Salgın nedeniyle sağlık çalışanlarının bedensel ve sosyal olarak çöküntüye uğradığını belirten Yalçın, “Sağlık çalışanları bedensel ve sosyal olarak tükenmiştir; çünkü aylardır pandemiyle mücadele etmekte, kendisine ve ailesine vakit ayıramamakta, ağır iş koşullarında ve daha yoğun bir şekilde çalışmakta, tam anlamıyla dinlenemeden gün aşırı nöbet tutmak zorunda kalmakta, çoğu zaman kendisi de bu hastalığa yenik düşmektedir. Nitekim Covit19’a yakalanan sağlık çalışanı sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Sağlık çalışanlarının düzenli olarak taramadan geçirilmesi ve buna yönelik düzenleme yapılması, sağlık çalışanlarının korunması açısından elzemdir.Sağlık çalışanları psikolojik olarak tükenmiştir; çünkü kaygı, depresyon, tükenmişlik, stres gibi psikolojik sorunları yoğunlukla yaşamakta, kendisi ve ailesi için geleceğe dair belirsizlikler hissetmekte,  herkesin ürktüğü, çoğu zaman yakınlarının bile dokunmak istemediği hastalara şifa olmaya çalışırken kendisi ve ailesinin yanısıra hastalarının kaygılarıyla da başetmeye çalışmaktadırlar.” Dedi.

Sağlık çalışanlarının moral olarak desteklenmesi gerektiğini belirten Yalçın, “ Pandemi sürecindeki artan iş yüküne, yoğun ve stresli çalışma koşullarına karşın, sağlık çalışanları ne yazık ki alınterlerinin ve fedakârlıklarının karşılığını alamamaktadır. Hekiminden hemşiresine, temizlik personelinden memuruna sağlık çalışanlarının geliri pandemiden önceki döneme göre düşmüştür. Salgınla mücadelenin vazgeçilmezi olan sağlık çalışanlarının alınterlerinin karşılığı olarak, moral ve motivasyonlarının arttırılması adına maaşlarına artış yapılmalı ve ek ödeme sistemi adaletli bir şekilde revize edilmelidir.” İfadelerini kullandı.

SAĞLIK BAKANLIĞI BATMAN’IN KAMU HASTANE KAPASİTESİNİ HIZLICA ARTTIRMALIDIR

Batman’da kamu hastanelerinin kapasitelerinin yetersiz kaldığını belirten  Yalçın, “Kamuoyu ile daha önce birçok kez paylaştığımız gibi Batman’ın kamu hastane yetersizliği had safhadadır. Bu yetersizlik salgını yaşadığımız bu günlerde tescillenmiş durumdadır. İlimizde devlet hastanesi statüsünde hizmet veren Bölge Devlet Hastanesi salgın öncesinde bile sağlık hizmeti talebine cevap vermekte ciddi anlamda sıkıntı yaşarken, salgınla birlikte kapasitesinin çok üstünde hizmet veren ve bazı birimleri yoğun bakıma dönüştürülen Bölge Devlet Hastanesinin artık ihtiyaçlara cevap veremediği kamuoyunun malumudur.” Dedi.

Çözüm önerilerini sıralayan Yalçın, “Uzmanların uyarısıyla sonbaharda artış göstereceği belirtilen salgınla mücadele kapsamında, ilimizde inşaatı devam eden Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi acilen hizmete açılmalıdır. Bununla birlikte yatırım programına alınan 500 yataklı Hastanenin olağanüstü koşullar ve salgının seyri dikkate alınarak, İstanbul’da kısa sürede hizmete açılan salgın hastaneleri gibi inşaatına başlanılması ve hızlıca faaliyete açılması, ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın Batman’a personel istihdamı konusunda da destek vermesinin salgınla mücadelede hayati derecede önemli olduğunu belirtmek istiyoruz. Sağlık Bakanlığının Batman’ın kamu hastane yetersizliğini göz önünde bulundurarak, ilimizdeki özel hastanelerden de vatandaşlarımızın ücretsiz hizmet almasına yönelik düzenleme yapması yararlı olacaktır.” Açıklamasında bulundu.

Yalçın şunları söyledi: “Koronavirüs salgınının seyri ve Batman olarak içinde bulunduğumuz mevcut kriz durumu dikkate alınarak, yukarıda belirttiğimiz önerilerin hayata geçirilmesi ve ilimizdeki sağlık altyapısının acilen desteklenmesi gerektiğini ifade ediyor, aksi durumda vatandaşlarımızın sağlık hizmeti talebine cevap vermekte ciddi anlamda sıkıntı yaşayan ilimizdeki sağlık altyapısının daha büyük sorunlarla karşılaşacağını başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm yetkililere hatırlatıyoruz.” AHMET KÖLGE

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *