image

5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 23. maddesinde yapılan değişikliğin, sivil toplum kuruluşlarının etrafında örgütlenen insanların fişlenmesinin önünü açtığına dikkat çeken HÜDA PAR, idarenin sivil toplum üzerindeki bu baskısının evrensel hukukun ilkelerine aykırı olduğunu belirtti.

Dernekler kanununda yapılan değişikliklere değinen HÜDA PAR Batman İl Başkanlığı, “Siyasi parti, dernek, vakıf, sendika gibi tüzel kişilikler, örgütlenme özgürlüğü içerisinde evrensel hukukun ayrıcalık tanıdığı, siyasi otoriteye sorumluluğunu hatırlatan, toplumsal düşüncenin sözcülüğünü yapan ve otoriteyi sivil olarak denetleme felsefesi üzerine kurulu sivil toplum kuruluşlarıdır. Bu nedenle kuruluşları izne değil, bildirime tabidir. Sivil toplum, idareyi şeffaf olmaya zorlar, görev ve sorumluluklarını hatırlatır. Geçtiğimiz günlerde 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 23. maddesinde değişiklik öngören teklif, alelacele meclisten geçirilerek yasalaştırıldı.  Böylece sivil toplum kuruluşlarının etrafında örgütlenen insanların fişlenmesinin önü açıldı. Anayasa’nın tanıdığı örgütlenme özgürlüğü sıkı bir denetim altına alınarak dernek yönetimi, dernek kurulları ve üyelerinin her türlü takibatı yasalaştırıldı.” İfadelerini kullandı.

Yapılan değişikliğin özel hayatın gizliliği gibi temel haklara ayrı olduğunu vurgulayan HÜDA PAR, “Söz konusu uygulama sivil toplum anlayışı üzerinde korku psikolojisi oluşturacak ve sivil halkın devlet otoritesine karşı gücünü azaltacaktır. İdarenin sivil toplum üzerindeki bu baskısı gerek evrensel hukukun gerek anayasanın örgütlenme özgürlüğü, kişisel verilerin korunması ve özel hayatın gizliliği gibi temel ilkelerine aykırıdır. İdare, sivil toplumu bir zenginlik olarak görmeli, bu anlamda çalışmalarını kısıtlamak ve kontrol altına almak yerine sivil toplumun imkanlarını artırarak daha özgür ve daha güçlü bir şekilde çalışabilmesinin önünü açmalıdır.” ifadelerini kullandı. HABER MERKEZİ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *