image

Geçen yıl Prof. Dr. Kenan Mortan-Prof. Dr. İbrahim Atalay imzasıyla yayınlanan ve sözde bir kültür kitabı olan “Türkiye'nin Kültür Atlası” adlı eserde, Batman’daki kadınların yüzde 50'sinin düzenli işkence gördüğü ve her 5 çocuktan birisinin aile içinde ensest ilişkiye maruz kaldığı gibi ağır iftira ve iğrenç hakaretler yer alıyor.

Batman Barosu Başkanı Abdülhamit Çakan: 'Böyle bir rapordan haberimiz yok'

Batman Barosuna ait olduğu iddia edilen sözde bir raporun referans alındığı kitapta Batman’da genç kız ve kadınların yoğun bir şekilde intihar ettiği yalanı da yer alıyor.

İddialara ilişkin  görüştüğümüz Batman Barosu Başkanı Abdülhamit Çakan, böyle bir rapordan haberlerinin olmadığını, konuyu araştırdıklarını söyledi.

Batman’a yönelik ağır iftira ve hakaretlere yazarlardan da büyük tepki geldi.

Söz konusu çalışmanın bir art niyet ürünü olduğunu, Batman’ı kötü göstermek isteyen çevrelerin kültür bahanesiyle giriştikleri bir karalama kampanyası olduğunu belirten bazı yazarlar ise yetkilileri göreve çağırarak bu kitabın toplatılmasını talep ettiler.

HÜRRİYET GAZETESİNDEN DOĞAN HIZLAN'DA KENDİ KÖŞESİNDE KİTABI ÖVÜYOR!

Kitabı incelediğini belirten Araştırmacı-Yazar Behçet Gülenay, “Şehir Araştırmaları Merkezinden değerli dostum Yazar Mehmet Ali Abakay’ın uyarısıyla kitabı inceledim. Kültür adı altında Batman’ımıza yönelik tüyler ürpertici iftira ve karalamalar var. Kitap Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları arasında çıkmış. Baskısı yeni, geçen sene basılmış. Özellikle kitabın 290, 291, 292, 293’üncü sayfalarında Batman insafsızca karalanıyor. Hürriyet Gazetesinden Doğan Hızlan'da kendi köşesinde kitabı övüyor. Kültür ve sanat eseri diye okuyucuya tavsiye ediyor." dedi.

"BATMAN’DAKİ KADINLARIN YÜZDE 50'SİNİN DÜZENLİ İŞKENCE GÖRDÜĞÜ İDDİA EDİLİYOR"

Kitabın sözde iki profesör tarafından ortak hazırlandığını vurgulayan Gülenay, “Ortak bir çalışmanın semeresi olan ve yedi bölgenin kültürel, iktisadi ve insani yanlarıyla ayrı ayrı resmedildiği 'Türkiye’nin Kültür Atlası' adlı şehirler konusunda kaynak kitaplar arasına alınan bu yayın, Batman’ımızda intiharlara değindiği sayfalarda  gerçeklerden ve belgelerden uzak bir bakış açısıyla, başlık parası karşılığı zorla evlendirilmek, çocuk yaşta evlilik, evlilik sonrası sistemli şiddet görme intiharların başlıca sebepleri arasında gösterilerek ölüm olgusunun toplumca kutsandığı ileri sürülmüş. Batman’da kadın intiharlarının günümüzde de devam ettiği iddiasına da yer vermeyi ihmal etmeyerek Batman’daki kadınların yüzde 50'sinin düzenli işkence gördüğü ve her beş çocuktan birisinin aile içinde ensest ilişkiye maruz kaldığı yani istismara uğradığı Batman Barosu kaynak gösterilerek iddia edilmiş. Sözüm ona, şehrimiz kültürel yönden tanıtılmış güya…” diye konuştu.

"ŞEHRİMİZİN BU ŞEKİLDE TANITILMASI KABUL EDİLEMEZ"

İddiaların Batman Barosuna dayandırıldığını vurgulayan Gülenay, şöyle devam etti: “Bir bankanın yayını olan iki profesör imzalı bu kitapta şehrimizin bu şekilde tanıtılması kabul edilemez. Bu verilerin sağlandığı iddia edilen Batman Barosu ve baroya isnat edilen asılsız ve gerçek dışı olduğunu düşündüğüm raporlar için bu güzide kurumumuzu, kendilerine dayandırılan saptamayı tekzip etmeye davet ediyorum. Bu şekilde kitabına alan yazarları, kitabı yayınlayan İş Bankası Kültür Yayınları'nı kınıyorum.”

"BU KİTAP PİYASADAN TOPLATILMALI"

İntiharlar sıralamasında TÜİK verilerine göre Batman 35'inci sırada olmasına rağmen kitapta Batman’ın ilk sırada gösterildiğini aktaran Gülenay, “Her aileyi böylesine kirli bir ifadeye muhatap gösteren yazarların amacı nedir? Profesör unvanı almak, her şeyi bilmenin göstergesi midir? Bu kırıcı ifadeleri kültür olarak önümüze konulmadaki maksat iyi niyetle ifade edilebilir mi? Güzel Batman’ımızı tanıtmak için başka bir veri bulamadılar mı? Karalamanın da ötesinde hakarete varan bu ifadeler kabul edilebilir mi? Bu kitabın piyasadan toplatılmasını ilgili yayınevinden bekliyoruz. Yetkilileri de göreve çağırıyoruz. Batmanlı kardeşlerimden güzel Batman’ımızı karalayan bu yayını protesto etmek için ses bekliyoruz.” dedi.

"BATMAN’I TANITMA ADINA NE KADAR İĞRENÇLİK VARSA BATMAN’A LAYIK GÖRMÜŞLER"

Kültür adı altında Batman’a yönelik iğrenç, çirkin ifadelerin söz konusu kitapta yer aldığını söyleyen Araştırmacı-Yazar Sadullah Aydın ise, “Kitapta Batman’la ilgili söz konusu bölümleri okudum. Sözde Batman’ı tanıtmışlar. Profesör etiketli bu zavallılar kültür adına, Batman’ı tanıtma adına ne kadar iğrençlik varsa Batman’a layık görmüşler. Art niyet ürünü olduğu her hallinden belli olan bu iğrençliklere, yalan ve iftiralara sessiz kalınamaz. Herkesi göreve, ses vermeye çağırıyoruz. Başta Batmanlı yetkililer, siyasi ve bürokratlar olmak üzere Batman’ı seven, Batman’a değer veren herkesi bu kültür maskeli paçavraya tepki vermeye çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

"HÜRRİYET GAZETESİ BU PAÇAVRAYI KÜLTÜR ESERİ ADI ALTINDA OKUYUCULARINA TAVSİYE ETMİŞ"

Türkiye’nin büyük gazetelerinden birinin söz konusu paçavranın reklamını yaparak okuyucuya tavsiye etmesine de tepki gösteren Aydın, şunları söyledi: “Hürriyet Gazetesi bu paçavrayı kültür eseri adı altında okuyucularına tavsiye etmiş. Bir şehri, o şehrin halkını ağır hakaretlerle itham eden, yapmadığı hakaret bırakmayan bu paçavranın neresi kültür eseri? Hürriyet Gazetesini ve yazarı Doğan Hızlan’ı burada kınıyoruz. Bu kitabın derhal toplatılması için harekete geçilmesini talep ediyoruz.” 

"BATMAN İLİMİZE DAİR DİLE GETİRİLEN, İNSANLIK DIŞI İDDİALAR SÖZ KONUSU"

Şehir Araştırmaları Merkezi Yazarlarından Mehmet Ali Abakay, kitabı incelediğini, konuya vakıf bir yazar olarak Batman’a yönelik iddiaların asılsız olduğunu belirtti.

Abakay, “Şehir, insanlığın medeniyet merkezli, hayatın devamlılığını sürdürme ve yaşantının her anında insanın tarihî, mimarî, edebî, musıkî, iktisadî olmak üzere cemiyet olarak arzulanan medenî inkişâfın en güzeline, mükemmeline, doğrusuna ulaşma amaçlıdır. Biz, otuz yılı aşkın şehirler konusunda çalışmalar içinde bulunmakta, seksen bir ilimizle ilgili kaynak eserleri temin ettiğimiz şekilde bir araya getirerek, bir ilk olan Şehir Araştırmaları Merkezi'ni oluşturmaya gayret ediyoruz. Her il gibi Batman ilimiz, bu çerçevede ele alınmış ile ait elliyi aşkın kaynak eser oluşturulmuştur. Bir bankanın yayınları arasında çıkan ve kültürle alakasını kurulması mümkün olmayan kitabın okumaları arasında Batman ilimize dair dile getirilen, insanlık dışı iddialar söz konusu. Mezkûr sayfalarda belirtilenler, yüz kızartıcıdır... Hakla hakikatle yüzleşmeye mecbur olan bu kitap yazarları, aynı zamanda akademisyen unvanlı. Bu daha bir yüreğini kanatır, insanın.” dedi.

"ŞEHRE VE MEDENİYETE SAYGI ADINA DUYARLI KALEMLERDEN DESTEK BEKLİYORUZ"

Abakay, kitabın reklamını yapan Hürriyet Gazetesine de sert tepki göstererek, şunları kaydetti: “Bir edebiyat ve sanat eleştirmeni, bu salgın virüs ortamında eve kapananlara okumaları gereken on adetlik bir kitap listesi sunuyor. Bu yüz kızartıcı, yalan iddialarla dolu Batman ilimizi yerden yere vuran, insanî olmaktan uzak, medenîleşmeye yakın olmayan Beyaz Yazarların imzalı eseri, ilk sırada. Bu kitabın adeta pazarlanması için bir taktik... Bu adına kitap denilen çalışmanın diğer illeri ele alış şekli de sitemlerin merkezinde. Rize'den ve Mardin'e uzayan çizgide tepkiler çığ gibi büyürken şehirlerin arasında ayrım yapmayan, tüm şehirlere saygı adına, bu yayına imza atanları, tanıtımını gerçekleştirenleri, yayınlayanları bir 'Şehir Araştırmacısı' olarak kınıyorum, şehre ve medeniyete saygı adına duyarlı kalemlerden destek bekliyoruz.” İLKHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *