image


Havaların soğumasıyla birlikte özellikle üst solunum yolu hastalıkları, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların görülme sıklığı da artıyor. Kış aylarında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinin önemli olduğunu belirten Sevda Koyuncu “ Soğuk havalarda içimizi ısıtan ve şifa veren bitki çayları içmek de eskiden beri var olan geleneklerimizden biridir. Ancak doğru bitki karışımları uygun şekilde hazırlanmalı  ve kararında içilmeli” dedi.

Üst solunum yolu hastalıkları, soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklardan korunmak için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerektiğini hatırlatan Sevda Koyuncu, “Tedavide mutluka uzman bir doktor takibi gerekirken, bağışıklık sistemini güçlendirmek için destek de şarttır. Bunun için ise yeterli ve dengeli beslenme düzeni esastır. Beslenmeye ek olarak bitki çayı tüketimi de bağışıklığın güçlendirilmesine katkı sağlar”Açıklamasında bulundu.

BITKI ÇAYLARI KARANFIL, TARÇIN VE BALLA TATLANDIRILABILIR
Kış aylarında en çok tercih edilen ise başta ıhlamur ve zencefil olmak üzüre kuşburnu, elma, papatya çayları gibi çaylarının  olduğunu söyleyen Sevda Korkmaz “Çayları tatlandırmak için limon, karanfil, tarçin, bal gibi tatlandırıcılar kullanılabilir” önerisinde bulunarak, bitki çaylarının faydalarını sıraladı:

Koyuncu,“Kuşburnu, en çok C vitamini içeren meyvelerden biridir. Ayrıca B vitaminleri, potasyum, sodium, kalsiyum, magnezyum gibi minareller ve meyve asitleri içerir. C vitamin enfeksiyon ve soğuk algınlığına karşı vucudü güçlendirir. B vitaminleri enerji metobolizmasını düzenler, içerdiği meyve asitleri sindirim sistemine faydalıdır. Zencefil, soğuk algınlığının tedavisinde sıklıkla kullanılan bir bitkidir. Zencefil çayının burun tıkanıklığını giderdiği bilinmektedir. Terleyeme neden olduğu için toksin atıcı özelliği olan zencefil, aromatic yağlar açısından zengindir. Manganez, magnezyum, fosfor, kalsiyum C vitamin ve demir içerir. Hazımsızlık ve bulantı gibi mide rahatsasızlıklarıa da iyi gelir.Boğaz ağrısı sorununu hafifleterek öksürüğe iyi gelen papatya çayı ise aynı zamanda setrese iyi gelen sakinleştirici etkilerde gösterir. Ihlamur, güçlü antioksidan bileşikler içerir. Bu nedenle soğuk algınlığı, nezle ve gribal enfeksiyonların destek tedavisinde tercih edilir. Ihlamur çayının buharı burun tıkanıklığını açar, sıcak çayı ise boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelir. Ihlamura bal  ve limon eklenebilir. Limon ile tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Stresi azaltıcı etkisi bulunan ıhlamur çayı, sinirleri yatıştırır ve uykuya geçişi kolaylaştırır” dedi . 

HER DERDE DEVA KEÇIBOYNUZU 
Gündelik hayatta özellikle keçiboynuzunun da tüketilmesini tavsiye eden Koyuncu “Pek çok insanımız bilmiyor ama keçboynuzunun hemen hemen her derde deva olduğunu söylebilirim. Saymakla bitiremedeğimiz bir kaç tanesin söylemem gerekirse Kalp-damar sağlığını destekler, Kanserden korur, Enfeksiyon gelişimini önler, Sindirime yardımcı olur, Kan şekerini dengeler, Kan şekerini dengeler, Kemikleri güçlendirir, Kilo vermeyi sağlar.”dedi . 
Ahmet KÖLGE






0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *