image

Çınarlı çiftçiler, ektikleri hububat ve pamukla birlikte yaklaşık 15 yıldır Karabudak (Sipyag) ile Kuruyazı (Caferké) köyleri ve çevrelerinde kuru soğan ekimine başladı. Soğan yetiştiren çiftçiler, artan masraflar nedeniyle emeklerinin karşılığına alamadıklarını ve zor günler yaşadıklarını belirtiyorlar.

Son dönemde artan yakıt fiyatları, işçilik ve maliyetlerde meydana gelen artış nedeniyle zarar ettiklerini belirten çiftçiler, emeklerinin karşılığını alamadıklarını söylüyor.

Ekilen soğanlar iklime ve toprak koşullarına bağlı olarak 5-6 ay sonra hasat edilebilecek olgunluğa erişiyor. Soğanın toprak üstünde kalan yeşil yapraklarının kuruması ise hasat zamanın geldiğini gösteriyor.

Soğan hasadı için günün ağarmasıyla tarlaya giden mevsimlik işçiler, zor şartlara aldırış etmeden geçimlerini sağlamak için karanlık çökünceye kadar çalışıyor. Bu işçiler arasında, maddi durumları iyi olmayan okul çağındaki birçok çocuk da bulunuyor.

"YAKLAŞIK 100 DÖNÜM SOĞAN EKTİK AMA PİŞMAN OLDUK"

6 yıldır soğan ekerek geçimlerini sağladıklarını belirten çiftçilerden Baver Kızıltoprak, "6 yıl önce toprağımızda su çıkarıp soğan ekmeye başladık. İlk yıl verimi de parası da iyiydi. Her yıl kârı azalıyor. 10 yıldır soğan ekenler “artık ekmeyeceğiz” diyorlar. En fazla 15-20 dönüm ekerler başkada ekmezler. Soğan durumu iyi değildir. İşçi parası, gübre ve mazot fiyatları günbegün artıyor. Her sene de soğan fiyatı biraz daha azaldığından soğan ekme işi azalmış durumda. Bu sene 50-60 kuruştan satılacağı söyleniyor, bu fiyat maliyetleri kurtarmıyor. Son iki yıldır gübre, mazot ve birçok gider fiyatı ikiye katlanmış olmasına rağmen ürün fiyatlarımız azalıyor. Geçtiğimiz sene soğan fiyatı bir liraydı. Bu seneye göre iyiydi. Yaklaşık 100 dönüm soğan ektik ama pişman olduk." dedi. 

"BU YIL SOĞAN HİÇ PARA ETMİYOR"

Mehmet Siraç Aran, "Soğanlar geçen yıl çok para etti. Neredeyse hükümet işi bırakıp soğan toplamaya gidecekti. Bu yıl soğan hiç para etmiyor. O kadar uğraşıyoruz mazot parası bile çıkmıyor. Soğan kilosu şu anda tarlada 50 kuruştur. Pazarda ise soğan 2 lira satılıyor. Bu haksızlık değil mi? Biz satıyoruz 50 kuruşa, millet 2 liraya alıyor. Mazotun litresi 6 lira 50 kuruş olmuş. Çiftçiye indirim olduğunu söylüyorlar ancak bize hiç indirim yok. Yüzde 5 indirim, 25 kuruş ediyor. Tarladaki tüm işlerde traktörün kullanılması gerekir. Traktör de mazotla çalıştığı için sıkıntı büyük." ifadelerini kullandı. İLKHA

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *