image

CHP’li bazı belediyelerdeki kısıtlayıcı kuralların devreye konulmaya çalışıldığına dikkat çeken HÜDA PAR, İzmir’de "Gaziler Haftası" etkinliklerinde sunuculuk yapan başörtülü öğretmene yapılan protesto ile İBB’de sakal ve kılık-kıyafet konusundaki yasaklayıcı girişimlere tepki gösterdi.

2013 yılında Hükümetin açıkladığı “Demokratikleşme Paketi” ile kamuda başörtüsünü yasaklayan maddelerin kılık kıyafet yönetmeliğinden ayıklandığını ve böylece uzun bir süre bu yöndeki ayırımcı uygulamaların gündemden düştüğü hatırlatılan değerlendirmede, “Ancak CHP’nin eline geçen bazı belediyelerde medyaya yansıdığı kadarıyla yönetmelik hükümlerine dayanılarak sakal başta olmak üzere şimdilik erkeklerin kılık kıyafetlerini içeren yeni kısıtlayıcı kurallar devreye konulmaya çalışıldığı anlaşılmaktadır. Belediyelerde başlayan ve en son İzmir’de ‘Gaziler Haftası’ etkinlikleri kapsamında sunuculuk yapan bayan öğretmenin başörtülü olmasını gerekçe göstererek protestoda bulunan bir güruhun ortaya çıkması, başörtüsü ile ilgili yasak arzusunun hâlâ bazı kesimlerin hafızasında bir paranoya olarak diriliğini koruduğunu göstermektedir.” denildi.

 “12 EYLÜL DARBECİ ZİHNİYETİNİN ONUR KIRICI UYGULAMALARI HALEN YÜRÜRLÜKTEDİR”

Darbeci zihniyetin dayattığı kimi uygulamaların halen yürürlükte olduğuna dikkat çekilen değerlendirmede, “12 Eylül darbeci zihniyetinin saç boyundan ense tıraşına, bıyık ölçülerinden zorunlu günlük sakal tıraşına, kravattan giyilecek elbisenin rengine kadar çalışanlara onur kırıcı uygulamalar dayatan yönetmelik hükümleri ise halen yürürlüktedir.” denildi.

Hükümete, başörtüsünün anayasal güvence altına alınması çağrısında bulunulan değerlendirmede, “Aileyi koruma yasası olarak bilinen kanunda toplumumuzun örf ve adetleriyle asla bağdaşmayacak hal ve tavırlar karşısında bile kadına yönelik sözde ayırımcılığı önleme adına yasal dayanaklar oluşturan hükümet, dayatmacı yönetmeliği yürürlükten kaldırmalı ve bugün için fiili olarak uygulanan başörtüsü serbestliğini güvenceye alacak kanuni düzenlemeler yapmalıdır. Yapılan tüm çağrılara rağmen başörtüsüne yasal güvence sağlamaktan kaçınılması, yasakçılığı tekrar dayatmak için fırsat kollayan kesimlere açık kapı bırakmaktadır.” diye kaydedildi. ŞEVKİ ASLAN

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *