image

İdlib’de işlenen savaş suçuyla beraber Suriye iç savaşının müzakere yoluyla çözüm sürecinin baltalandığına dikkat çeken HÜDA PAR , sivil ölümlerine karşı garantör ülkeler olan Türkiye ve İran’ın sorumluluk alarak müzakere sürecini yeniden başlatmaları çağrısında bulundu.

HÜDA PAR Genel Merkezi tarafından yapılan haftalık dış gündem değerlendirmesinde; İdlib’te devam eden katliamlar, Nijerya ordusu tarafından hukuksuzca tutuklanan Şeyh Zakzaki, Filistin’de devam eden yıkım ve insani dram gibi konu başlıkları ele alındı.

Nijerya ordusunun saldırısı sonrası eşi ile birlikte yaralı olarak tutuklanan Nijerya İslami Hareketi Lideri Şeyh İbrahim Zakzaki’nin serbest bırakılması gerektiğini söyleyen HÜDA PAR, bütün Müslümanları Şeyh Zakzaki’ye geç olmadan sahip çıkma çağrısında bulundu.

Gazze’deki insani kriz ile Batı Şeria’daki yıkım ve baskının hızla arttığına dikkat çekilen değerlendirmede, Filistin meselesinin tüm dünyada ilk gündem maddesi haline getirilmesi ve işgal rejimine karşı Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı gibi kuruluşlarının daha etkin adımlar atması çağrısında bulunuldu.

İdlib mutabakatının derhal hayata geçilmesi gerektiği ifade edilen değerlendirmede, “Türkiye, Rusya ve İran, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve çevresini ‘Gerginliği Azaltma Bölgesi’ ilan etmiş, ancak ateşkes ihlallerine karşın Soçi’de 17 Eylül 2018 günü ek bir mutabakat daha imzalamışlardı. Ateşkes sürecinden bu yana 553 binden fazla sivil, saldırılar sebebiyle yerlerinden edildi. Rusya ve rejim güçleri tarafından gerçekleştirilen saldırılarda en az 606 sivil yaşamını yitirdi. Ateşkes sürecinde savaş halinden daha fazla çocuğun katledildiği ortaya çıktı. 24 Haziran’dan bu yana ise en az 33 çocuk katledildi. Sivil halka yönelik bu saldırıları kınıyor ve bir an önce İdlib mutabakatının hayata geçirilmesini ümit ediyoruz.” denildi. HABER MERKEZİ     

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *