image

Peygamber Sevdalıları Vakfı’nın, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi Vesellem’in dünyaya teşrifinin 1448’inci yıl dönümü münasebetiyle yeni Otogar yanındaki Mevlid Alanında düzenlediği  “Ahlak ve Adalet Rehberi Hazreti Muhammed" adlı program, on binlerce Peygamber aşığının katılımıyla gerçekleşti.

Düzenlenen etkinlik öncesi öğle namazı vakti girdiği için alanda ezan okunarak cemaatle namaz kılındı.

Yunus Emiroğlu ve Mustafa Tufan’ın sunduğu  “Ahlak ve Adalet Rehberi Hazreti Muhammed" temalı dev etkinlik, saat 13.30’da başladı. İlk olarak Suriye Hafızlarından Vaiz Şeyh Münir’in Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan etkinlikte sık sık salâvatlar ve tekbirler getirildi.

Özellikle kadınların katılımının yüksek olduğu programda, "Salât ve selam senin üzerine olsun ya Resulallah" nidası arşa yükseldi.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan ve ardından mevlidin okunması için mevlidhanlar; Nezir Güler, Nurullah Yavuz, İkbal Oğur ve Veysi Hiçyılmaz platformdaki yerini aldı.

Mevlithanların okuduğu mevlid ile etkinlik devam etti. Okunan maneviyat dolu mevlid ile halkın duygulu anlar yaşadığı ve gözyaşlarını tutamadığı gözlendi.

Etkinliğe; HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, Genel Başkan Yardımcıları, Genel İdare Kurulu Üyeleri, İl Başkanı Davut Şahin, il, ilçe teşkilatları tam kadro katıldı.

Katılımcılar için platformun solunda misafirleri ağırlamak için kurulan tribünde; ayrıca çok sayıda âlim, İslami cemaat temsilcileri, kanaat önderleri ile STK temsilcileri de hazır bulundu.

72 TANE GÜVERCİN UÇURULDU

Program, ilahi faslı için platforma gelen Özlem Ajans sanatçıları M.Ali Oğuz, Ömer Güneş ve Peygamber Sevdalıları Kız İlahi Grubunun okudukları ilahi ve ezgilerle devam etti.

"İNSANLIK ANCAK PEYGAMBERİMİZLE HUZUR BULUR"

Mevlid etkinliğinde konuşan İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Beşir Şimşek, bugün yeryüzünde büyük bir buhran yaşayan insanlık âleminin ancak Hazreti Muhammed ile huzur bulabileceğini söyledi.

Şimşek, sık sık tekbirlerle kesilen konuşmasında, “Ey Peygamber sevdalıları, ey Peygamber âşıkları ve ey aziz Batman halkı; hepiniz Peygamber Efendimiz için düzenlenen etkinliğe hoş geldiniz.” dedi.

Ahlak ve adaletin hâkim olmamasından dolayı bugün yeryüzünün büyük sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu belirten Şimşek, insanlığın her zamankinden daha çok ekmek, su kadar Peygamberimizin ahlak ve adalet prensiplerine ihtiyacı olduğuna dikkat çekti.

İnsanlığın âleminin bütün sıkıntılarından kurtulmak için bir lider, bir adres aradığını, bu adresin ise ancak Peygamber ve Kur'an olduğunu söyleyen Şimşek, "Bugün insanlık her zamankinden daha çok O'nun liderliğine, adaletine muhtaçtır. Başka kurtuluş yolu yoktur. O'nun için hepimiz bütün imkânlarımızı seferber edip tekrar memleketimize Muhammedi ahlak ve adaleti tesis etmek için hizmet etmeliyiz." dedi.

"İSLAM ÂLEMİNİN EKMEK, SU KADAR AHLAK VE ADALET PRENSİPLERİNE İHTİYACI VAR"

Bugün bütün yeryüzünde özellikle İslam coğrafyasında adalet prensibinin kaybolmasından dolayı her yerin cehenneme dönüştüğünü vurgulayan Şimşek, "Çocuklar, kadınlar, yaşlılar, masum insanlar her gün yüzlercesi ölüyor. Evler, şehirler, ülkeler en ağır silahlarla yerle bir ediliyor. Diğer taraftan özellikle teknolojinin de etkisi ile ahlak prensibi kayıp olduğu için namus, iffet, hayâ, şeref gibi insani değerler ayaklar altına düşmüştür. İşte, böyle bir zamanda genelde bütün insanlık, özelde İslam âleminin ekmek, su kadar ahlak ve adalet prensiplerine ihtiyacı vardır. Bu zaruri ihtiyacın karşılandığı adres ise şüphesiz ki Kur'an-ı ve Peygamberi anlamak, yaşamakla mümkündür. İşte, bu sebepten dolay Peygamber Sevdalıları Vakfı olarak böyle bir zamanda 'Ahlak ve Adalet Peygamberi Hazreti Muhammed' teması seçildi." ifadelerini kullandı.

"SIKINTILARDAN KURTULMANIN ADRESİ PEYGAMBER VE KUR'AN'DIR"

Konuşmasının devamında Şimşek şunları söyledi: "Evet, insanlık bütün bu sıkıntılardan kurtulmak için bir rehber, bir lider, bir örnek arıyor. Bunun için kimi yüzünü Avrupa’ya, kimi Amerika'ya, kimi bilmem nereye çevirmiştir. Ancak görünen O ki, yanlış adreslere dönüldüğü için her geçen gün dertler sorun ve problemler artmaktadır. Bizler de bu adresin Peygamber olduğunu, Kur'an olduğunu ilan ediyoruz. Zira tarih boyunca insanlık vahiyle, Peygamber ile kurtulmuştur. Bu ikisine sırt çevirdiğinde de bütün kötülükler yağmur gibi yağmıştır. Onun için Peygamber Efendimiz de gelmeden evvel böyle bir buhranda idi. O'nun gelişi ile huzur hâkim oldu. Peygamberimiz Veda Haccında da bu ikisini tavsiye etti ve öyle aramızdan ayrıldı.”

"SEVGİLİ PEYGAMBERİMİZ İSLAM DİNİNİN ÖRNEK İNSANIYDI"

Etkinlikte Türkçe bir konuşma yapan İTTİHADUL ULEMA üyesi Ömer Çelik, Peygamber Efendimizin örnek ahlakına değindi.

Peygamberlerin insanlık tarihinin en üstün ahlaka sahip kişiler olduğunu vurgulayan Çelik, "Onlar şahıslarında hem içinde yaşadıkları topluma hem de daha sonra gelecek nesillere en iyi örnekleri sunarlar. Onların hayatları ve yaşayış tarzları fertler ve toplumlar için en ideal örneklerdir. Sevgili Peygamberimiz çocukluğundan itibaren en üstün ahlaki değerlere sahipti. Gerek çocukluk gerekse de gençlik yılları akranlarından çok farklı geçti. Kötülüklerin her çeşidini son derece yaygın olduğu bir toplum da Cenabı Hak son Peygamber olarak görevlendireceği Hazreti Muhammed'i çocukluğundan itibaren cahiliyenin bütün kötülüklerinden korumuştur. Bu üstün ahlak sahibi insan kavminin takdirini kazanmış, kendisine el-emin güvenilir kişi lakabı verilmiştir. Herkes ona güvenir, doğruluğunu kabul eder ve malını ona teslim ederdi." diye konuştu.

"İNSANOĞLUNUN EN ÜSTÜNÜYDÜ"

Peygamber efendimizin vasıfları sebebiyle diğer insanların üstünde olduğunu ifade eden Çelik, "Beşeri özellikleri bakımından Hazreti Peygamber bizim gibidir. Yer, içer, uyur, yorulur; sevinir ve üzülür. Ancak beşeri vasıfların ahenk ve ölçüsü bakımından diğer insanlara üstünlüğü söz konusudur. Bu nedenle seyyidü'l beşer; insanoğlunun en üstünü, efendisi unvanıyla anılır. Aslında beşeri vasıflar ifadesiyle her insanın sahip olabileceği özellikler kastetmektedir. Ancak o bu konuda da diğer insanların üstündedir." dedi.

"O'NU TANIDIKÇA HAL VE HAREKETLERİMİZ OLGUNLAŞACAK VE KIVAMA ERECEKTİR"

Konuşmasının devamında Çelik şunları söyledi: "Hazreti Peygamberin beşeri yönünde dikkat çeken hususlardan biri de, ondan bütün beşeri ve ahlaki vasıfların ölçülü ve denge halinde bulunmasıdır. Zira o itidal/denge adamıdır. Ve bu denge kemal üzere dengedir. Hepsinden birer parça değil, olması gerektiği kadarına sahiptir. O yer içer, ama israf etmez ve karnını tıka basa doyurmazdı; sevinir ama kahkahalar atıp taşkınlık yapmazdı. Üzülür, ama ağıtlar yakıp ortalığı velveleye vermezdi. Onun davranışları hep ölçülüydü. O beşerî özellikleri ve bu özelliklere dayalı hal ve hareketi bakımından bize en güzel örnektir. O'nu tanıdıkça hal ve hareketlerimiz olgunlaşacak ve kıvama erecektir."

"ONA GÖRE DİN, GÜZEL AHLAKTAN İBARETTİ"

"Sevgili Peygamberimiz, İslam dininin örnek insanıydı." diyen Çelik, "Müslümanların nasıl olması gerektiğini canlı bir hayat olarak sergilemişti. Hazreti Peygamber en faziletli amelin güzel ahlak oluğunu söylerdi. Ona göre din, güzel ahlaktan ibaretti. Cennete ancak iyi ahlak sahibi olanlar girebilirdi. Samimilik ve sadelik, Peygamberimizin en önde gelen vasfıydı. Son derece mütevaziydi. Sade giyinir, sade yer içer, sade yaşardı. Dünya malına gerektiğinden fazla önem vermezdi. Allah'ın haramlarına ve hudutlarına karşı son derece titiz davranırdı. Temizliği çok severdi, 'temizlik imanın yarısıdır' derdi. Boş vakit geçirmez, zamanını çok iyi değerlendirirdi. Kalp kırmazdı, bilakis kırılan kalpleri onarırdı. Hiç kötü söz söylemez, kimseye kötülük yapmazdı. Kimsenin gönlünü kırmaz, hiç kimseyi hor görmezdi. Herkese karşı adil davranırdı. Peygamberimiz doğru sözlü ve doğru işli idi. Emanete riayet etmek Peygamberimizin en önemli prensiplerinden biriydi." ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmanın ardından sahnede yerini alarak okudukları ilahilerle kalabalığı coşturan Özlem Ajans sanatçıları M.Ali Oğuz, Burhaneddin Cebba, Nezir Güler, Rehber İlahi Grubundan Veysi Hiçyılmaz ile Peygamber Sevdalıları Erkek ve Kız İlahi Grubunun seslendirdiği ilahilere Batmanlılar tekbir ve salâvatları ile iştirak etti. 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *