image

 

Eğitim Bir-Sen Batman Şubesi Kadın Komisyonu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla “İslam ve Kadın” konulu panel düzenlendi.

Eğitim Bir-Sen Batman Şubesi Kadın Komisyonu tarafından düzenlenen “İslam ve Kadın” konulu panel, Yeni Kültür Merkezi konferans salonunda STK temsilcilerinin ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti.

Panele Batman Müftülüğünde görevli Vaize Meryem Dilmaç ile Vaiz Murat Kurt konuşmacı olarak katıldı.

Açılış konuşmasını Eğitim Bir-Sen Batman Şubesi Kadın Komisyonu Başkanı Nebahat Doğu yaptı.

Doğu konuşmasında, “8 Mart 1857 tarihinde, ABD’de  40 bin dokuma işçisi, daha iyi koşullarda çalışmak istemiyle, bir tekstil fabrikasında greve başladılar. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önüne kurulan barikatlardan kaçamaması sonucu, 129 kadın işçi can vermişti.  8 Mart Dünya Kadınlar Günü 1910 yılında Danimarka’da Uluslararası Kadınlar Konferansında, 8 Mart 1857 tarihinde tekstil fabrikası yangınındaki ölen işçi kadınlar anısına, Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini oy birliğiyle kabul edilmesiyle başlamıştır.” ifadelerini kullandı.

 “Mümin kadınlar ile mümin erkekler birbirlerine ayna olmak zorundalar”

Açılış konuşmasının ardından ilk olarak konuşmacılardan Vaize Meryem Dilmaç söz aldı. Dilmaç, “Mümin kadınlar ile mümin erkekler birbirlerine ayna olmak zorundalar. Birbirlerinin kusurlarını gördükleri zaman o kusur üzerine yoğunlaşmamaları gerekiyor. Peygamber Efendimiz yaşlısıyla, çocuğuyla, erkeğiyle genciyle bütün insanlara çok büyük değerler vermiştir. Özelliklede kız çocukları hakkında tavsiyelerde bulunmuştur. Peygamber Efendimiz kız çocukların eğitimi konusunda şöyle buyuruyor; ‘Kimin iki tane kız çocuğu olur da, onları İslam ahlakına göre yetiştirirse, ben ve o, ikimiz cennette beraber olacağız.’ Efendimiz kadınlara şiddetti kesin bir dille yasaklamıştır. O’nun hayatına baktığımız zaman Hz. Aişe annemizin de ifade ettiği gibi hiçbir zaman bir hanımına bir fiske dahi vurmamıştır.” diye konuştu.

Peygamberden sonra kadın yine unutulmaya terk edildi

 

Son olarak Vaiz Murat Kurt ise şunları söyledi: “Resulullah (sav) döneminde kadın konumuna kavuşmuş ama maalesef Resulullah (sav) vefatından sonra yine aynı eksiklikler ortaya çıkmıştır. İnsanlar maalesef cahiliye dönemindeki gibi, kadına karşı muamelelerini tekrar gündeme getirmişlerdi. Kadının toplumsal konumu itibarıyla ikinci sınıf mevkie indirgeyen bazı rejimler, bazı devlet anlayışları, kültürlere olduğu gibi aile eğitimi ve bazı dinlere de bunun üzerindeki etkisinin olduğunu görmekteyiz. Günümüzde de pek çok erkek, din böyle emrediyor diye hanımını aşağılayabiliyor.” ifadelerine yer verdi. Haber merkezi 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *