image

44. Bölge Batman, Siirt, Muş Eczacılar Odası Başkanı Adnan Bayhan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı ve 19 Şubat’tan itibaren geçerli olacak yüzde 26,4’lük ilaç zam oranına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İlaç fiyatlarının artırılması taraftarı olmadıklarını belirten Bayhan, hükümetin ilaçlara zam yapmaya mecbur bırakıldığını söyledi. Zamla ilgili en büyük sorunlardan birinin, ilaç firmaları ve ecza depolarının zam dolayısıyla haftalar öncesinden ilaç stoklaması olduğunu ifade eden Bayhan, bu nedenle vatandaşın ilaç bulmakta sıkıntı yaşadığını kaydetti.

"TEHDİTLER SONUCUNDA İLACA ZAM YAPILDI"

İlaç firmalarının Türkiye’yi ilaç göndermemekle tehdit ettiğine dikkat çeken Bayhan, "Sağlık Bakanlığımızın ilaçlara yönelik yüzde 26,4’lük bir zam açıklaması oldu. 19 Şubat’tan itibaren ilaçlar yüzde 26,4 zamlı bir şekilde vatandaşın hizmetine sunulacak. Bunun şöyle bir sıkıntısı var; Avro kuru Türkiye’de yüzde 70 olarak kabul görüyordu, şu anda artık yüzde 60 olarak kabul görecek. 2,69 olan avro kuru bu kez 3,4’ten çarpılacak. Biz Türkiye Eczacılar Birliği olarak ilaç fiyatlarının artırılması taraftarı değiliz, hiçbir şekilde de olmadık. Ama ilaç sanayisi noktasında, özellikle Türkiye’ye ilaç veren ithal firmalar noktasında ciddi anlamda sıkıntılar var. Türkiye’deki bu mevcut politikalara karşı gelip de ‘biz bu ilaçları Türkiye’ye vermeyiz’ diyen yüzlerce ilaç firması var. Devlet son noktada artık böyle bir zam oranını uygun gördü. Ama ilaç sanayisinin beklentisi yüzde 70 bir zamdı. Türkiye’ye ilaç ithal eden onlarca firmanın ‘yüzde 70-80 zam yapılmazsa Türkiye’ye ilaç göndermeyiz’ tehdidi vardı. Bu tehditler sonucunda Türkiye’de ilaca yüzde 26,4’lük bir zam yapılmak zorunda kalındı." diye konuştu.

"USULSÜZLÜKTEN 60 ECZANE KAPANDI"

Usulsüz çalışan eczanelere yönelik de büyük bir mücadele verdiklerini kaydeden Bayhan, "2003’ten bu yana usulsüz çalışan eczanelere karşı etkin bir mücadelemiz var. Batman’da bundan dolayı 2003’ten bu yana yaklaşık 60 tane eczane kapandı. Bunların büyük çoğunluğu usulsüzlüklerden, ilaç yazdırma ve çizdirmeden dolayı kapandılar. Bu niyette olanlarla ilgili ciddi bir mücadele yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Hâlâ aramızda çürük elmalar var, bunları da yetkililerle birlikte elemeye çalışıyoruz, inşallah da başaracağız. Geçtiğimiz yıl bundan dolayı 4 tane eczane kapandı. Çalışmalar sonucunda şu anda Türkiye genelini baz aldığımız zaman illegalitenin en az olduğu yerin başında belki de Batman var." açıklamasında bulundu.  ŞEVKİ ASLAN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *