image

 

 

 Tasan, çözüm süreciyle beraber PKK ve Devlet arasında oluşturulan gizli kapaklı anlaşmalar sonrası bölgede halkı hedef alan PKK’nin esnafı adeta iflas noktasına getirdiğini, esnafın ise çareyi bölgeden kaçmakta bulduğunu söyledi.

 

YATIRIMCILAR BÖLGEYİ TERKEDİYOR

Çözüm süreci olarak isimlendirilen ve Hükümet ile Pkk arasında gizli antlaşmalar üzerine bina edilen süreçte kısa süreliğine bölgede meydana gelen çatışmasızlık ortamının getirmiş olduğu ortamdan ümitlenerek bölgeye yatırım yapan iş adamları, son 1 aydır gerilen ilişkiler ve Pkk’nın bölgede başlattığı saldırı ve baskılardan dolayı bölgeyi terk etmeye başladı. Pkk tarafından gönderilen pusulalarla haraca bağlanan esnaf, kendilerine hayat hakkı tanımayan örgüte bir kez elini verenlerin içine düştüğü ibretlik durumu bildiği için çareyi bölgeyi terk etmekte bulduğunu söylüyor.

 DEVLET BÖLGEDE YOK

Devletin Doğu ve Güneydoğu’da varlığının adeta silindiğini ve bir bütün olarak halkın Pkk’nın olmayan insafına terk edildiğini söyleyen esnaflar, gitmenin dışında başka çarelerinin olmadığını, devletin bölgede yatırımlarını devam ettirmeleri için gereken güven ve desteği kendilerine sağlamadığını belirtti.

 PKK, ESNAFI BÜYÜK BASKI ALTINA ALDI

Konu ile ilgili olarak konuşan MÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi Faruk Tasan, “Çözüm süreci adı altında başlatılan süreç ile insanlarımız huzur ve sükûnete kavuşmuş derken, çözüm sürecinin PKK’ye sağladığı imkânlardan olsa gerek esnaf büyük bir baskı altına alındı ve alınmaya da devam ediyor. Rayına girdi denilen bölge ekonomisi yeniden hem de daha büyük bir çöküşle dibe vurmaya doğru gidiyor.” İfadelerini kullandı.

 

PKK YATIRIMCILARDAN HARAÇ ALIYOR

 

Esnafın, bölgede varlığını devam ettirebilmesinin temel şartlarından birinin de, Pkk’nın kendilerine gönderdiği haraç pusulasının gereğini yerine getirmek olduğunu söyleyen Tasan, “Bölge esnafı bu gün bu sıkıntıyı birebir yaşıyor. Özellikle bölgede faaliyet yürüten meslek odalarının bu sıkıntıyı açık yüreklilikle dile getirdiklerini düşünmüyorum. Ancak şunu belirtmek isterim ki bu tavır sadece kafasını deve kuşu misali kuma gömmektir. Az çok kafasını kaldırıp bölgede meydana ekonomik gelişmeleri takip eden her iş adamı, bu durumu çok iyi bir şekilde sezebilir, öngörebilir. Onun için bu tavır bölge esnafını ya da bölge ekonomisini korumadığı gibi, baskılarını artırarak esnafı bölgeden kaçırtan Pkk içinde açık bir çek olmuştur. Bunun böyle değerlendirilmesi gerekir.” ifadelerini kullandı. İlkha

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *