image

 

Batman Bölge Devlet Hastanesi doktorlarından Onkoloji Uzmanı Ayşe Demirci kanser hastalığında kemoterapi ve beslenmeye dikkat çekerek hastaların işlenmiş et ürünlerinden ve yoğun kokulu yiyeceklerden uzak durmalarını istedi.

Demirci; “Kemoterapi sırasında hastalar dengeli beslenmeye özen göstermelidir. Tuz, yağ ve şeker tüketimi aşırı olmamalıdır. Yiyecekleri pişirirken haşlama ve/veya fırında pişirme yöntemi tercih edilmelidir. Bir günde alınması gereken besinler; et, yumurta, tavuk,  balık ve kuru bakliyatlar gibi protein içeriği yüksek olan gıdalardan biri ya da birkaçı, sebzeler, meyveler (greyfurt ve kırmızı kan portakalı hariç), süt ve süt ürünleri ve karbonhidrat içerikli gıdalar (ekmek, makarna, pilav) gibi sıralanabilir. Sosis, salam, sucuk, pastırma gibi işlenmiş et ürünlerinden uzak durulmasıdır. Sebzeler çiğ yenecekse mutlaka kabukları soyularak ve meyveler de aynı şekilde kabukları soyularak yenmelidir. Yiyeceklerin aşırı sıcak ya da aşırı soğuk olmaması gerekir.”

 Hasta yoğun kokulu yiyeceklerden uzak durmalı

İştahsızlık durumunda bulantı kusma, tümörün kendisi, kemoterapinin yan etkisi ya da depresyon gibi durumların tedavisine yönelik ilaçların faydalı olabileceğini söyleyen Demirci şöyle devam etti; “Bulantı olursa tercih edilecek gıdalar; sade kraker, tost,  simit, beyaz peynir, az yağlı yiyecekler olabilir. Uzak durulması gerekenler ise yoğun kokulu yiyecekler, aşırı sıcak ya da aşırı soğuk, yağlı ve yoğun salçalı gıdalar ve kızartılmış yiyeceklerdir. İshal durumunda bol sıvı alımı ve muz, şeftali, haşlanmış patates haşlanmış havuç, et suyu, yağsız pilav, yağsız tost, yağsız yoğurt gibi gıdalar tercih edilmelidir. Süt ve sütlü besinlerden, aşırı yağlı yemeklerden, gaz yapıcı gıdalardan (lahana, karnabahar, turp, kuru bakliyat, çiğ sebze ve meyve), kızartma, kuruyemiş, çay, kahve ve kakaodan, kayısı, erik ve armut gibi meyvelerden kaçınılmalıdır.” Vedat Aydın

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *