image

Kar yağışı ve aşırı soğuklar meyve-sebze fiyatlarını katladı. Hasat ve ulaşım olumsuz etkilenince başta ıspanak, domates, taze soğan olmak üzere birçok üründe fiyatlar iki katına çıktı. Soğuk hava nedeniyle balık fiyatlarında da yüzde 15-60 arası zam var.

Olumsuz hava koşulları ve kar yağışının şiddetini artırması tarımda üretimi olumsuz etkiledi. Birçok üründe fiyatlar katlandı.

Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er, son iki haftada hal fiyatlarında yüzde 100'ü bulan zamlar olduğunu anlattı:

 Er,“Ispanak bundan 15-20 gün önce hal çıkışı 1 lirayken, şimdi 1,5-2 TL oldu. Taze soğanda fiyat 2 liradan 4-5 liraya, domateste 1,5 liradan 2,5 liraya, salatalıkta da 1 liradan ikiye yükseldi. Özellikle yeşillikler zamlandı. Bahçelerdeki mandalina ağaçları da çok zarar gördü. Meyvede etkilenme sebzeye göre daha az oluyor. Stokta meyve var ama bu şartlarda meyveler de bitiyor. Önümüzdeki haftalarda meyvede de fiyat artar.”dedi.

"Soğuk hava bahanesiyle manipülasyon yapılıyor"

 

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz da soğuk havanın gıda fiyatları üzerinde iki şekilde baskı oluşturduğunu söyledi: Kopuz,“Bunlardan en önemlisi, özellikle bitkisel ürünlerde aşırı soğuk havalar nedeniyle ürünlerin yetişme şartlarının bozulması ve dolayısıyla üretim rekoltesinde düşüş yaşanması. Bu yıl henüz sebze ve meyvelerin üretildiği birçok bölgede sıcaklık düşüşlerinin, üretim için herhangi bir engel oluşturmadığı görülüyor. Bu nedenle kısa vadede özellikle sebze ve meyvede aşırı fiyat artışlarının olacağını düşünmüyoruz. İkinci husus ise aşırı soğuklar nedeniyle gıda ürünlerinin lojistiğinde yaşanması muhtemel aksamalardır. Bu günlerde balık fiyatlarında görülen yükselişte bunun etkisini görmek mümkün."ifadelerini kullandı. Haber Merkezi

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *