Batman’da bir yılı aşkın süredir petshop ve akvaryum işletmeciliği yapan Akif Kaplan, karşılaştığı fahiş kira artışı nedeniyle sesini duyurmak için farklı bir yola başvurdu. Kaplan, dükkânın camına “Yüksek kira zamlarından dolayı taşınıyoruz” yazılı pankart asarak hem tepkisini dile getirdi hem de diğer esnafa dayanışma çağrısı yaptı.
Kira artış oranının yasal sınır olan %25-40’ı çok aşarak %100’e çıktığını belirten Kaplan, önceki aylarda 18 bin TL olan kirasının bir anda 36 bin TL’ye çıkarıldığını, itirazlarının ardından bu rakamın 30 bine indirildiğini ifade etti. Ancak bu indirimin yeterli olmadığını söyleyen Kaplan, “Bu artış oranı kabul edilebilir değil. Sözlü olarak iletildi, herhangi bir yazılı bildirim de yapılmadı. Bu da bizim için ayrı bir sorun” dedi.

Kira zammı yüzde 100, malzeme zammı yüzde 10-15
Kaplan, işyeri giderlerinin zaten yüksek olduğunu, ancak asıl yükün kira zammından kaynaklandığını belirterek şöyle konuştu:
“Malzeme fiyatları belli oranlarda artıyor, üç-dört ayda bir küçük zamlar oluyor. Ama kira doğrudan ikiye katlanıyor. Bu şartlarda iş yapmamız neredeyse imkânsız hale geliyor. O nedenle ara sokakta daha uygun kiralı bir yere taşındık. Müşteri kaybı yaşayacağız ama bu yükün altından kalkmak mümkün değil.”
Esnaf birlikte hareket etmeli
“Esnaf birlik olmazsa bu kira artışları böyle devam eder. Kimse ses çıkarmıyor, herkes mecbur kalıp kabul ediyor. Ama hep birlikte karşı çıksak, mülk sahipleri de geri adım atmak zorunda kalır.” Diyen Kaplan, kira artışlarına karşı tüm esnafa birlikte hareket etme çağrısında bulundu.





