Batman'da birçok mahallenin içme suyunun kullanılamaz halde kirli olduğu gerçeği gözünde bulundurulacak olursa yıllar önce düşünülen 'Zilek Kaynakları Uygulama Projesi'nin derhal hayata geçirilerek vatandaşın hizmetine sunulması Batman için büyük bir kazanım olarak görülüyor.

PROJE BELEDİYEYE TAKILDI

Batman şehir Merkezinin 2040 yılına kadar olan içme, kullanma ve endüstri suyunun düzenli şekilde temin edilmesini sağlamak amacıyla yapılan 'Batman İçme suyu Zilek Kaynakları Uygulama Projeleri' tasdik edilmiş, ihalesi yapılmış ve inşaatı tamamlanmıştı.

Su kaynağı, Ilısu baraj gölü altında kalacak olmasından dolayı, Zilek kaynaklarının koruma altına alınması işini üstlenen DSİ, ısrarla zilek suyunu Batman halkının hizmetine sunmak istemişse de Batman belediyesinin eski yönetimi engel olmuş ve zillek içme suyunun Batman halkının istifadesine sunulmasına set olmuştu. Batman Belediyesinin yeni yönetimin bu büyük projeyi sahiplenmesi ve zilek içme suyunu Batman halkına kazandırması bekleniyor.

'Batman İçme suyu Zilek Kaynakları Uygulama Projesi' 'nin uygulanması sonucu, 2040 yılı toplam ihtiyacı 1.817 lt/s olan Batman Kenti içme suyu ihtiyacının tamamı, Zilek kaynaklarından karşılanacak.

Kaynak gözelerindeki tüm suyun 9 adet keson kuyu inşaatı tamamlanarak Batman Çayı karşı sahiline geçirilmesi sağlandı.

ALTYAPI HAZIR

Batman Çayının sağ sahilinde, yaklaşık 50-60 m çaplı bir alanda, 513 m kotlarında, irili ufaklı birçok göze halinde değişik noktalardan boşalan Zilek Kaynakları yakın gelecekte Ilısu baraj gölü suları altında kalacağı için sulama yapısının, Ilısu Barajı tamamlanmadan önce, projesinde belirtildiği şekilde bölgenin hidrojeolojik özelliklerine de bağlı olarak özel bir yapı olarak inşa edilmiş ve baraj suyundan korunması için gerekli sızdırmazlık sağlanarak imal edilmişti.

Küçükçekmece Sinopspor - Çorluspor 1947 Maçını Canlı İzle
Küçükçekmece Sinopspor - Çorluspor 1947 Maçını Canlı İzle
İçeriği Görüntüle

Zilek Kaynakları Diyarbakır-Bismil ilçesi sınırları içerisinde Dicle Nehri ile Batman çayı'nın birleştiği yerin yaklaşık 3 - 3.5 km kuzeyinde bulunan ve Batman iline 12 km akış aşağısında bulunmaktadır. Kaynağa Diyarbakır-Batman karayolunun 85 km'sinde Sinan köyünde stabilize yolla gidilmekte olup, kaynak ile köy arası 7 km'dir. (M. Emin Uras)

Muhabir: Editör