Bölgenin tanınmış alimlerinden Mehmet Şenlik, İslam dininin temel esaslarından biri olan zekat ibadetinin önemi hakkında açıklamalarda bulundu. Zekatın, çoğunlukla namaz ile birlikte zikredilen temel rükünlerden olduğuna dikkat çeken Şenlik, ilk halife Hz. Ebubekir'in zekat vermekten kaçınan kabilelerle savaştığını hatırlattı.

Zenginlere farz kılınan zekatın, mali ibadetler statüsüne girdiğini belirten Şenlik, 'Zekat toplumsal barışı sağlayan, toplumun sıhhat ve selametini temin eden bir sigortadır. Zengin ile fakir arasında muhabbet oluşturan, ayrılık uçurumlarını ortadan kaldıran bir müessesedir. Zekat, zengin ile fakir arasında yardımlaşma ruhunu canlı tutuyor. İslam toplumunda zekat müessesesi işlendiği sürece toplum barış ve huzur içinde yaşamıştır.' dedi.

Altında FED Etkisi: Fiyatlar Rekor Seviyelere Yaklaşıyor
Altında FED Etkisi: Fiyatlar Rekor Seviyelere Yaklaşıyor
İçeriği Görüntüle

ZEKÂT KALDIRILDI, TOPLUM YOZLAŞMAYA BAŞLADI

Zekat müessesesinin rafa kaldırıldığı günden itibaren toplumların sürekli yozlaştığına dikkat çeken Şenlik, zekat konusunda toplumdaki tüm bireylere sorumluluk düştüğünü dile getirdi.

Zekat alan ihtiyaç sahiplerinin, zekat aldıkları kişilere hayır duasında bulunmalarının güzel bir davranış olduğuna değinen Şenlik, şunları söyledi: 'Bir insan birinden zekat alıyorsa 'Allah malına bereket versin, Allah malını muhafaza etsin' şeklinde ona dua etmelidir. Çünkü zekat veren bu duayı duyduğunda rahatlar. Bu aslında bir vefadır, ahlaktır. Zekat ehli zekat verdiği zaman sakın minnet etmesin. 'Senin etinde ve kanında hala bizim ekmeğimiz ve gıdamız var' dercesine başa kalkarlarsa bütün sevapları gider.'

Şenlik, İslam alimlerinin, zekat vermeleri noktasında zenginlere emirlerde bulunmaları gerektiğinin altını çizdi.

RAMAZANDA BU GELENEĞİ SÜRDÜRELİM

Müslümanların zekatlarını genellikle ramazan ayında vermelerinin Hz. Osman döneminden gelen bir gelenek olduğunu kaydeden Şenlik, 'Bu durum, Hz. Osman'dan sonra İslam ümmeti içerisinde ahlak ve gelenek halini almıştır. Zekatlarını Ramazan ayı içerisinde alıp vermek Müslümanların adeti haline gelmiştir. Ramazan ayı gelmeden önce Müslümanların hazırlıklarını yapmaları daha iyi olur. Fakir fukaranın iftar sofrasında istediği şeyleri bulabilmesi için ramazanda zekatın verilmesi iyidir.' şeklinde konuştu. İlhan Yıldız

Muhabir: Editör