Dilimize de Dinimize de Sahip Çıkmalıyız Dilimize de Dinimize de Sahip Çıkmalıyız

Her yıl hasat dönemlerinde gerek devlet kurumları gerek sivil toplum kuruluşları (STK) tarafından yakılmaması yönünde çağrı yapılan ve çevreye büyük zarar veren anız yangınları, bütün uyarılara rağmen görülmeye devam ediyor.

Sabah saatlerinde Gültepe mahallesinden görülen anız yangınında geniş bir alandan alevlerin yükseldiği fark edilirken anızın yakıldığı bölgenin çevresinde geniş bir duman bulutunun havayı kaplaması mahalle sakinlerinde endişeye yol açtı.

“Çocuklarımızın sağlığından endişe ediyoruz”

Batman merkeze yakın köylerin çevresinde yakılan anızların kendilerinde endişeye sebep olduğunu söyleyen mahalle sakinleri, “Son zamanlarda, birçok bölgede anız yakma olaylarının tekrar gündeme gelmesi endişe vericidir. Aylardır yapılan uyarılara ve anız yakmanın yasak olmasına rağmen bu eylemin devam etmesi hem çevreye hem de hava kalitesine büyük zarar vermektedir. Çocuklarımızın soluduğu kirli hava, birçok hastalığa sebep olabiliyor. Bu tür durumlarda çocuklarımızın dışarı çıkmasına izin vermiyoruz ama dumanlı hava evlerimizin içine kadar geliyor.” ifadelerini kullandılar.

Vatandaşlar daha ciddi yaptırım istiyor

Anız yangınlarına karşı alınan cezai tedbirlerin yeterince caydırıcı olmadığını ifade eden vatandaşlar, valiliğin ve kolluk kuvvetlerinin bu konuda daha ciddi adımlar atmasını istedi.

Geçen yıllarda alınan ciddi tedbirler sayesinde Batman çevresine anız yangını sayısında önemli bir düşüş yaşandığına işaret eden vatandaşlar, yetkililerden acil ve etkili çözüm beklediklerini belirttiler.

Geçen yıl Batman Valiliği ile Bismil Kaymakamlığı arasında yapılan iş birliği ile bölgenin sıkı bir şekilde denetlendiğini ve anız yangınlarına fırsat verilmediğini hatırlatan vatandaşlar, benzer tedbirlerin bir an önce hayata geçirilmesini talep ettiler.

“Anız yakmak, toprağı öldürür”

Anız yangınları ile ilgili yapılan uyarılarda çiftçileri anız konusunda bilinçlendirmeye çalışan kamu kurumları, anız yakmanın toprağın organik maddelerini ve besinlerini yok ettiğini ve bu durumun toprak verimliliğinin azalmasına ve tarımsal üretimde düşüşe yol açtığını ifade ediyor.

Ayrıca anız yangınları ile atmosfere salınan duman ve toz ile hava kalitesinde bozulma ve solunum problemleri ortaya çıkar. Anız yangınları ile doğal habitatlar yok edilerek ve yabani hayvanlar ve topraktaki canlılar öldürülerek biyolojik çeşitliliğe zarar verilir.

MUSTAFA KAYNAK

Editör: Editör