HÜDA PAR Batman İl Teşkilatı, Kürtçe'nin seçmeli ders olarak yaygınlaştırılması ve Kürtçe’ye sahip çıkılması için bir yürüyüş düzenledi. Cuma namazının ardından başlayan yürüyüş, Şemsettin Güneş Camii’nden Gülistan Caddesi’ne kadar devam etti.
Yoğun Katılım ve Farkındalık Çalışmaları
Yürüyüşe, halkın yanı sıra yöresel kıyafetli çocuklar da katıldı. Etkinlik boyunca Kürtçe seçmeli dersine teşvik eden broşürler dağıtıldı. HÜDA PAR yetkilileri, bu yürüyüşün Kürtçe farkındalığını artırmaya yönelik etkinliklerin ilki olduğunu belirtti.
Halkın Kürtçe’ye Sahip Çıkması Amaçlandı
Yürüyüş sırasında, Kürtçe’ye sahip çıkma bilincini güçlendirmek ve yetkililere duyarlılık çağrısında bulunmak hedeflendi. Katılımcılar, ellerinde Kürtçe yazılı pankartlar taşıyarak taleplerini dile getirdi.
Gülistan Caddesi'nde Basın Açıklaması Yapıldı
Yürüyüşün sonunda, Gülistan Caddesi girişinde basın açıklaması gerçekleştirildi. HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, Kürtçe’nin korunması ve geliştirilmesi gerektiğini vurgulayarak önemli mesajlar verdi.
"Kürtçe Bizim Anadilimizdir"
Davut Şahin, konuşmasında Kürtçe’nin her geçen gün unutulmaya yüz tuttuğunu belirtti. “Geçen yıl da aynı dönemde böyle bir etkinlik düzenledik. Amacımız, halkımızı, milletimizi Kürtçe için bilinçlendirmek günden güne yok olmaya, unutulmaya yüz tutan dilimizi okullarda evlerde çarşıda okulda sokakta rahatça konuşmak için bu çalışmaları yürütüyoruz. ” dedi.
"Çocuklarımız Kürtçe'yi Akademik Olarak Öğrenmeli"
Şahin, devletin her yıl öğrenciler için seçmeli ders imkanı sunduğunu hatırlatarak, “Biz de buradan tüm Kürt halkına ve anne babalara çağrıda bulunuyoruz: Çocuklarınıza Kürtçe seçmeli dersi aldırın. Onlar akademik düzeyde anadillerini öğrensinler” ifadelerini kullandı.
"Kürtçe İkinci Resmi Dil Olmalı"
HÜDA PAR İl Başkanı, ana gayelerinin Kürtçe’nin ikinci resmi dil olması olduğunu vurguladı. “Ana gayemiz Kürtçe’nin 2.resmi dil olmasıdır. Bu amaç doğrultusunda bu çalışmaları yürütüyoruz. Bu yolda güç ve kuvvetimiz ne kadar artarsa bu amacımıza daha rahat ulaşabileceğiz.” diyerek, halkın desteğinin önemine dikkat çekti.
"Dilimiz Kimliğimizdir"
Şahin, Kürtçe’nin tarihsel önemine de değinerek, “Kürt milleti milletler içinde en eski milletlerdendi. Kürtçe de o şekilde eski ve kıymetli bir dildir Allah bu dili armağan olarak bize vermiştir. Biz de diyoruz ki ya rabbi bu armağanı başımız gözümüz üstüne kabul ediyoruz. Biz hiçbir dile düşmanlık yapmıyoruz hatta milletimize diyoruz ki yeni diller öğrenin. Ne kadar çok dil bilirseniz o kadar güçlü olursunuz; ama kendi ana dilimizi diğer tüm dillerden önce öğrenmeliyiz. Ana dilimizi diğer tüm dillerden daha iyi bilmeliyiz. Geçmiş zamanlarda bazı zorluklar yasaklar dilimiz üzerinde uygulandı. Bugün bu zorluklar yasaklar azalmış olsa da hala devam ediyor. Hala Kürtçe dilimiz resmi dil olmamıştır, eğitim dili olmamıştır. Biz dilimize sahip çıkmazsak dilimiz bu halde kalır ve her geçen gün unutulmaya yüz tutar. Siz de biliyorsunuz ki her ağaç kökü üzerinde ayakta durur kavimler, milletler, insanlar da kendi dilleri üzerinde ayakta dururlar. Biz de dilimizi zayıflatmayalım, her geçen gün kuruyup ağaçtan ayrılan dallar gibi olmayalım. ” dedi.
"Dil ve Din Birbirine Düşman Değildir"
Dil ve dinin hiçbir zaman birbirine düşman olmadığını belirten Şahin, “Dil ve din hiçbir zaman birbirine düşman olmamıştır. Biz dilimizin ve dinimizin birbiriyle kavga etmesine izin vermemeliyiz. Ben dilimi koruyacağım ama dinimi bırakacağım; ya da ben dinimi koruyacağım, dilimi bırakacağım dememeliyiz. Her ikisini birlikte yürütmek ikisine birlikte sahip çıkmamız gerekir. ” ifadelerini kullandı.
"Kürtçe Unutulmasın"
Son olarak Şahin, Kürtçe’nin yaşaması için ailelerin ve eğitim kurumlarının önemine dikkat çekti. “Annelerimiz çocuklarıyla Kürtçe konuşmalı, medreseler ve okullarda Kürtçe eğitim desteklenmelidir. Ancak bu şekilde dilimizi koruyabiliriz” diyerek konuşmasını tamamladı.