Batman'ın kent oluşumuyla birlikte gelişen üç tekerlekli arabacılık mesleğini yıllardır sürdüren vatandaşlar, işlerin geçmişle karşılaştırmasını yaptı. 90'lı ve 2000'li yılların başında işlerin daha iyi olduğunu belirten arabacılar, o dönemde insanların maddi imkanlarının bugünkü kadar gelişmediğini, bu nedenle çarşıdan yaptıkları alışverişleri el arabacıları yardımıyla evlerine taşıdıklarını ifade etti. İşyerlerinin de küçük taşıma işlerini kendilerine yaptırdığını belirten arabacılar, günümüzde ise herkesin otomobil sahibi olduğunu ve bu tür işleri kendi imkanlarıyla yaptıklarını söyledi.
Üç tekerlekli araba işiyle uğraşan Veysel Gündüz, genelde işyerlerinden ürün alan müşterilerin malzemelerini taşıdığını ama her geçen gün işlerinin düştüğünü belirterek ellerinde kalan az sayıdaki işte de vatandaşların hak ettikleri ücreti vermek konusunda çekimser davrandığını, müşterilerini kaybetmek istemeyen işyeri sahiplerinin ise taşıma ücretini üstlendiğini ancak bunu da kısıtlı bir rakam üzerinden gerçekleştirdiğini ve işlerini zorlaştırdığını dile getirdi.
35 yıldır bu işi yaptığını belirten Ahmet Güzel, Batman çarşısında özellikle Elma Sokağı ve çevresinde uzun yıllardır taşımacılık yaptığını, ancak işlerde eski canlılık ve bereketin kalmadığını söyledi. Bunun en önemli sebebinin, insanların artık kendi araçlarıyla alışverişe çıkması ve şehrin büyümesiyle uzak mesafelere gitme imkanlarının olmaması olduğunu belirtti. Bu tür taşımacılık yaptıracak olanların artık elektrikli veya benzeri araçları tercih ettiğini ifade etti.
Üç tekerlekle geçimini yapan diğer bir vatandaş Mehmet Can Şanlı, daha önce iyi bir işinin olduğunu söyledi. 1990 ile 2000 yılları arasında tütün ekimi yaptığını söyleyen Şanlı, o dönemde devletin kendilerinden Bağ-Kur kaydı yaptırmalarını istediğini, ancak daha sonra tütün işi bitince emekli olamadıklarını belirtti. 2018 yılında emeklilik için başvurduklarında, eksik günlerini tamamlamaları halinde bile Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorununa takıldıklarını söyledi. O dönemde eksik günlerini tamamlamak için 40 bin TL ödemek yeterliyken, EYT yasası çıktıktan sonra tekrar başvurduklarında ödemeleri gereken prim miktarının 1 milyon TL'yi aştığını belirten Şanlı, aradan geçen zamanda devletin primleri bu derece artırmasının kendilerini mağdur ettiğini, EYT'den kurtulmuş olsalar bile bu parayı ödeyebilecek güçleri olmadığı için emekli olamadıklarını söyledi.
Batman'da kendisi gibi aynı mağduriyeti yaşayan yaklaşık 5 bin kişinin olduğunu söyleyen Mehmet Can Şanlı, yetkililerden yardım istedi. Artık bu yaşta ağır işleri yapacak güçlerinin kalmadığını, emekli olup hayatlarını bu şekilde sürdürmek istediklerini, ancak bu yüksek prim borçlarını ödeyebilecek durumda olmadıklarını belirtti. Devletin prim borçları üzerindeki faiz yükünden vazgeçmesini ve kendilerine emekli olabilecekleri bir imkan tanımasını talep etti.
Serhat Taş ve Siraç Onurkılıç isimli taşımacılar ise günlük ellerine çok cüzi bir ücret geçtiğini bununla ailelerini geçindirmekte zorlandıklarını her geçen gün tüm ürünlerin fiyatlarının yükselmesiyle alışveriş yapamaz hale geldiklerini belirttiler.