Sigara ve alkol gibi alışkanlıklar maddi, manevi, bedensel birçok soruna yol açmaktadır. Çeşitli hastalıklara hatta ölüme yol açan bu kötü alışkanlıklar ne yazık ki küçük yaşlardan itibaren başlamaktadır.

Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlık maddi kaybın yanı sıra bedensel birçok probleme yol açmakta, çevredeki insanları da olumsuz yönde etkilemektedir. Ancak tüm zararlı alışkanlıklar gibi en büyük etkisi bu zararlı alışkanlığı edinenedir. Sigara ve alkol kullanımı vücutta telafisi güç hasarlar bırakmaktadır.

Sigarayı ve alkolü bırakmak, hayatınızda yapabileceğiniz en önemli yatırımlardan biridir. Bu zorluğun üstesinden gelerek daha sağlıklı, mutlu, uzun ve huzuru bir yaşam sürebilirsiniz.

Sigara ve Alkol Gibi Zararlı Alışkanlıklardan Uzak Durmak İçin Neler Yapmalıyız?

Öncelikle şunu bilmek gerekir ki sigara ve alkolün zararları say say bitmez. Akıllı bir insan bu zararlı alışkanlıklardan uzak durmasının yanında bir tiksinti de duyması gerekir. Kendi cebine, kendi bedenine ve başkalarına bilerek zarar vermek akıllı ve iyi bir insanın işi olamaz. Evet sigara ve alkol bilerek kendine ve başkalarına zarar vermektir. Başkalarının hayatına da kendi hayatına da bilerek maddi ve manevi zarar vermek kendine de başkalarına da bir zulümdür. Ve bunun şuurunda olmak lazım.

Şimdi gelelim sigara ve alkolün bazı zararlarına:

SİGARANIN ZARARLARI

7000’den fazla kimyasal bulunan ve bunlardan 70'inin zehirli olduğu belirtilen sigara ne yazık ki milyonlarca insanın alışkanlığı arasındadır. Dünya genelinde her 6 saniyede bir kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan sigaranın zararlarına birlikte bakalım;

-Kalp ve damar hastalıklarına neden olur

-Tip 2 diyabete sebebiyet verir

-Depresyon, böbrek ve solunum yolu hastalıklarına neden olur

-Diş ve diş eti hastalıklarına, göz problemlerine neden olur

-Kanseri tetikler

-Öksürüğe, deride dökülmeye neden olur

-Erken bunamaya sebebiyet verir

-Cildin rengini değiştirir ve kemik erimesine yol açar

ALKOLÜN ZARARLARI

Psikolojik ve bedensel birçok soruna yol açan alkol insan hayatını tehdit eden en zararlı alışkanlıklardandır. 200'den fazla sağlık sorunuyla ilişkili olan alkol yaklaşık 3 milyon ölümün sorumlusudur.

-Mide rahatsızlıklarına, uzun süreli kullanımsa ülsere, gastrite neden olur

-Kalpte ritim bozukluğuna, kalp yetmezliğine neden olur

-Tat alma duyusunu bozar, diş eti hastalıklarına neden olur

-Damar sertliği ve daralmasına yol açar

-Vücuttaki su miktarını azaltır

-Alkol kullanımına bağlı karaciğer hastalıkları ortaya çıkar. Uzun süreli kullanım siroza neden olur.

-Alkol kullananlarda tüberköloz görülme riski çok fazladır.

-Göz bebeğinde sararma, göz bozukluklarına yol açar

-Düşünme, karar verme ve hareket etme yetilerinde bozulmaya yol açar

Bedensel ve ruhsal birçok olumsuz etkiye neden olan alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak için ne yapmalıyız?

-Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıkların getireceği zararları iyice tahlil etmeliyiz

-Yaşantımızdaki problemlerin bizi bu tür kötü alışkanlıklara yönlendirmesini önlemek için maneviyatımızı güçlendirmeliyiz

-Kötü alışkanlıklara yönlendirmek isteyen insanlardan uzak durmalı ya da onları da bu alışkanlıklardan vazgeçirmek için zararlarını iyice anlatmalıyız

-Aile ya da çevrede bu tür kötü alışkanlıklara sahip olan insanlar için devletin alışkanlıkların bırakılması için başlattığı yardım hizmetlerini kullanmalıyız.

Sigara ve Alkol Bağımlılığından Kurtulmak İçin Öneriler:

Motivasyon:

Sağlık ağızdan başlar Sağlık ağızdan başlar
  • Neden bırakmak istediğinizi net bir şekilde belirleyin. Sağlığınız, aileniz veya finansal durumunuz gibi güçlü bir motivasyona sahip olmak, zor zamanlarda pes etmemenize yardımcı olacaktır.
  • Başarı hikayelerini okuyun veya sigarayı ve alkolü bırakan kişilerle konuşun. Bu, size ilham verebilir ve motivasyonunuzu yüksek tutabilir.
  • İnsan maddi ve maneviyatı ile çift kanatlı bir kuşa benzer. Eğer kuş tek kanatlı ise uçamaz. Muhakkak ki kuşun çift kanadı olması lazım. İşte insanın da maddi kanadının yanında muhakkak ki manevi kanadı olması gerekir. Yoksa dengesini kaybeder hayatının anlamı kalmaz. Bu yüzden muhakkak maddiyatın yanında maneviyatı da güçlendirmek gerekir.

Destek:

  • Aileniz ve arkadaşlarınızdan destek alın. Onlara bırakma kararınızı verdiğinizi ve desteğe ihtiyacınızın olduğunu bildirin.
  • Sigarayı ve alkolü bırakma konusunda uzmanlaşmış bir destek grubuna veya terapistle görüşün. Bu size rehberlik edebilir, tavsiyelerde bulunabilir ve zor zamanlarda size destek olabilir.

Stratejiler:

  • Tetikleyicilerinizi belirleyin ve bunlardan kaçının. Sizi sigara veya alkole yönelten ortamlar, insanlar veya duygular nelerdir? Bu tetikleyicilerden uzak durmaya çalışın veya bunlarla nasıl başa çıkacağınızı öğrenin.
  • Kendinize küçük hedefler koyun ve bunlara ulaştıkça kendinizi ödüllendirin. Örneğin, bir hafta sigara içmeden veya bir ay alkol almadan durmayı deneyebilirsiniz.
  • Sağlıklı aktivitelere katılın. Egzersiz yapmak, stres atmanıza ve sigara veya alkol içme isteğinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
  • Sağlıklı beslenin. Dengeli bir beslenme, bedeninizin ve zihninizin en iyi şekilde çalışmasını sağlayarak sigara ve alkole karşı direncinizi artırabilir.
  • Dikkatinizi dağıtın. Sigara veya alkol içme isteği duyduğunuzda, dikkatinizi başka bir şeye vermeye çalışın. Kitap okuyabilir, müzik dinleyebilir, film izleyebilir veya sigara ve alkol kullanmayan arkadaşlarınızla vakit geçirebilirsiniz.

Tedavi:

  • Sigara ve alkol bağımlılığı tedavisinde kullanılan birçok ilaç ve yöntem mevcuttur. Doktorunuzla görüşerek size en uygun tedavi yöntemini seçebilirsiniz.

Unutmayın, sigara ve alkolden kurtulmak tek başınıza yapabileceğiniz kolay bir şey değildir. Destek almaktan ve ihtiyacınız olan yardımı istemekten çekinmeyin.

Sigarayı ve alkolü bırakmak, hayatınızda yapabileceğiniz en önemli yatırımlardan biridir. Bu zorluğun üstesinden gelerek daha sağlıklı, mutlu, uzun ve huzuru bir yaşam sürebilirsiniz.

Editör: Editör