Zorlu Dağ Yolculuğunun Ardından Tezgâhlarda

Sason ve Kozluk dağlarında doğal olarak yetişen, halk arasında şifalı bitki olarak bilinen yerli hatmi çiçeği (Hîro), Batman’da aktarlarda ve seyyar tezgâhlarda satışa sunuluyor. Yüksek rakımlı ve ulaşımı zor bölgelerde toplanan bitki, zahmetli süreç nedeniyle dikkat çeken bir fiyatla satılıyor.

Kış Hastalıklarına Bire Bir”

Batman Üniversitesi Turizm Rehberliği ’ne Tam Akreditasyon
Batman Üniversitesi Turizm Rehberliği ’ne Tam Akreditasyon
İçeriği Görüntüle

Hatmi çiçeği satıcısı Gürgün Sakıcı, bitkinin özellikle kış aylarında yoğun talep gördüğünü belirterek şunları söyledi: “Hatmi çiçeği öksürük, soğuk algınlığı ve bronşit gibi hastalıklara çok iyi geliyor. Balgam söktürücü etkisi var. Özellikle çocuklarda sıkça tercih ediliyor. Şifa kaynağı bir bitki.”

Gramla Satılıyor, Kilosu Bin Lira

Bitkinin genellikle gramla satıldığını ifade eden Sakıcı, zorlu toplama koşullarına dikkat çekerek, “Dağlara çıkılarak, zor şartlar altında toplanıyor. Bu nedenle fiyatı biraz pahalı. Kilosunu bin liradan satıyoruz” dedi.Sason Dağlarından Toplanıp Kilosu Bin Liradan Satılıyor (1)

Doğadan Gelen Şifa

Doğal ve yerli ürünlere olan ilginin arttığını vurgulayan satıcılar, hatmi çiçeğinin özellikle kış aylarında Batmanlıların en çok tercih ettiği bitkiler arasında yer aldığını belirtiyor. Dağlardan sofralara uzanan bu zahmetli yolculuk, şifaya olan talebi de gözler önüne seriyor.Sason Dağlarından Toplanıp Kilosu Bin Liradan Satılıyor (3)

Kaynak: MUSTAFA KAYNAK