Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği Batman İl Temsilcisi Prof. Dr. Şemsettin Dursun, insanın yaratılmışların en değerlisi olduğunu belirterek, gençlerin karşı karşıya kaldığı sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İnsanın “eşref-i mahlukat” olduğunu ifade eden Dursun, buna rağmen günümüzde bazı insanların uyuşturucu, kumar, alkol ve şiddet gibi olumsuzlukların içine sürüklendiğini söyledi. Bunun insanın değerine ve yaratılış amacına yakışmadığını belirten Dursun, asıl sorunun insanın hayatındaki anlamı kaybetmesi olduğunu vurguladı.

“İNSANLIĞIN EN BÜYÜK KAYBI ANLAM KAYBIDIR”

İnsanlığın bugün ciddi bir anlam arayışı içerisinde olduğunu dile getiren Dursun, “İnsanın en büyük kaybı anlam kaybıdır. Varlığının ve var oluşunun anlamını, hikmetini yitirmesidir. İnsan kendi fıtratına uygun şekilde yetiştirilirse muazzam bir değer ortaya çıkar. Aksi halde insan, hem kendisinin hem de çevresinin başına bela olabilecek bir duruma düşebilir.” dedi.

Özellikle çocukların geleceğin emaneti olduğunu ifade eden Dursun, gençlerin uyuşturucu, kumar, alkol ve benzeri bağımlılıkların etkisine girmesinin beraberinde şiddet ve farklı toplumsal sorunları getirebildiğini söyledi.

“ÇOCUKLARIMIZA AİLE, EĞİTİM VE ÇEVRE OLARAK SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Gençlerin olumsuzluklardan korunmasında üç temel unsurun öne çıktığını belirten Dursun, bunların aile, eğitim ve çevre olduğunu kaydetti.

Ailenin çocukların yetişmesinde büyük önem taşıdığını belirten Dursun, “Baba sütundur, anne sığınaktır, çocuklar da meyvedir. Bu meyvenin acıya dönüşmemesi için çocuklarımızla hemhal ve hemdert olmamız gerekiyor. Onların sorunlarına eğilmeli, sorunlarını kendi sorunumuz gibi görmeli ve onları dinlemeliyiz. Çocuklarımızı dinlediğimiz zaman asıl problemi ortaya çıkarabiliriz. O problemi çözmek de bize düşer.” ifadelerini kullandı.

Eğitimcilerin de çocukların hayatında önemli bir yere sahip olduğunu belirten Dursun, öğretmenleri güneşe benzeterek onların çocukların hayatına ışık tuttuğunu söyledi.

Çevrenin de insan davranışları üzerinde güçlü bir etkisi olduğunu dile getiren Dursun, ailelerin çocuklarının arkadaş çevresine ve içinde bulunduğu sosyal ortama dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

“KALBİN GIDASI İMAN VE SEVGİDİR”

İnsanın yalnızca maddi ihtiyaçlardan oluşmadığını belirten Dursun, insanın mide, kalp, beyin ve ruh gibi farklı yönleri bulunduğunu ve her birinin kendine özgü bir gıdaya ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Midenin gıdasının yemek ve su olduğunu ifade eden Dursun, insanın kalbinin de beslenmeye ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Kalbin gıdası imandır ve sevgidir. Sevgiyle donatılmayan bir kalp nefretle dolar.” dedi.

Batman Üniversitesi 20. Yılına Hazırlanıyor
Batman Üniversitesi 20. Yılına Hazırlanıyor
İçeriği Görüntüle

Beynin gıdasının ise ilim, bilim ve irfan olduğunu belirten Dursun, “Beynimizi ilimle, bilimle ve irfanla donatmamız gerekiyor. Ruhumuzun gıdası da manevi değerlerdir. Manevi değerlerden yoksun bir ruh boşlukta kalmış demektir.” diye konuştu.

“BATMAN’DA DA GENÇLERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Batman ve Türkiye'de gençlerin karşı karşıya kaldığı sorunlara da dikkat çeken Dursun, manevi boşluğun gençleri çeşitli yanlışlara sürükleyebildiğini ifade etti.

Bu boşluğun şiddet, akran zorbalığı, alkol ve uyuşturucu gibi sorunlara zemin hazırlayabildiğini belirten Dursun, ailelerin yaşadığı sıkıntıların da bu süreçten etkilendiğini söyledi.

Toplumda iki farklı yol bulunduğunu ifade eden Dursun, bunlardan birinin ıslah, diğerinin ise ifsat olduğunu belirterek, gençlerin dışlanmak yerine sahiplenilmesi gerektiğini vurguladı.

Dursun, “Bu gençler bizim gençlerimizdir. Onları dışlayamayız. Onlara sahip çıkmamız lazım. Gerek aile olarak, gerek eğitim olarak, gerek devlet olarak, gerek Diyanet olarak ve gerekse çevre olarak herkes ama herkes bu çocuklara sahip çıkmak durumundadır.” dedi.

Kaynak: MUHARREM KAYIK