İnternet ve siber güvenlik tarihinde kayda geçebilecek önemli bir olay yaşandı: "Mavi ekran krizi". Bu kriz nedeniyle dünya genelinde birçok kritik sistem çöktü, bankalar ve havalimanları hizmet veremez hale geldi.
Yaşanan küresel krizi gazetemize değerlendiren Bilgisayar Mühendisi Muhammed Hüseyin Yıldızbaş, “Küresel anlamda bir ilk yaşandı.” dedi.
Yıldızbaş, “Bu geniş çaplı kesinti, Londra Menkul Kıymetler Borsası'nda hizmet kesintilerine, İngiltere’de sağlık sisteminde bazı hizmetlerin durdurulmasına, İngiliz demiryolu şirketlerinin operasyonlarını askıya almasına neden oldu. Avustralya hükümeti, küresel kesinti nedeniyle acil toplantı çağrısında bulundu. Berlin Havalimanı uçuşları askıya aldı, Türkiye’de Denizbank’a ve diğer ülkelerde bazı bankalara erişim sağlanamadı. ABD’de ise 911 acil çağrı merkezi birçok eyalette çalışmayı durdurdu.” ifadelerini kullandı.
“ÇÖKÜŞÜN SEBEBİ YAPILAN GÜNCELLEME”
Microsoft’a bağlı güvenlik şirketinin yaptığı güncellemeden kaynaklandığını belirten Yıldızbaş, “Sistemlerdeki çökme haberleri geldikçe, öncelikle dünya çapında bir siber saldırı olduğu düşünüldü. Ancak, sorun bir siber saldırı değil, dünyaca ünlü teknoloji şirketi Microsoft’un siber güvenlik alanında destek aldığı CrowdStrike şirketinin yayınladığı güncellemeden kaynaklandı. Bu güncelleme, Windows işletim sistemini kullanan birçok sistemi çökertti. MacOS ve Linux işletim sistemleri ise bu durumdan etkilenmedi. Havalimanları, uçuş saatlerini beyaz tahtalara yazdı ve bilet kontrol işlemlerini elle gerçekleştirdi. Bankalar ve diğer finansal kuruluşlar, hizmetlerini manuel sistemler üzerinden yürütmeye çalıştı.” şeklinde konuştu.
“BU SORUN İLERİDE TEKRAR EDECEKTİR”
Bu olay, dünya tarihinde en geniş kapsamlı hizmet kesintilerinden biri olarak kaydedilebilir ve dijital kıyametin ilk ayak sesleri olarak nitelendirilebilir diyen Yıldızbaş, “Tüm dünya sistemlerin sadece bir şirketin eline verilmesinin ne kadar riskli olduğunu bir kez daha gördü. Dünyadaki tüm kurumların neredeyse tamamı bir şirkete tüm bilgilerini emanet ediyor ve bunu bulut sisteminde depolamasını ve güvenliğini sağlamasını istiyor. Yazılım alanında tekelleşen bu dünyada bu tür krizlerin yaşanması, ileride de yaşanacak gibi duruyor.” dedi.
“HER ALANDA OLDUĞU GİBİ TEKNOLOJİDE DE YERLİ SİSTEMLER KULLANILMALI”
Dış ülkelere ait sistemlerin kullanılmasının kötü sonuçlarından biri olduğunu vurgulayan Yıldızbaş, “Bu durum, milli teknoloji alanında yerli ürünlerimizin artması gerektiğini ve teknoloji alanındaki insan kaynağına yatırım yapmamız gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Tek bir şirket, tek bir işletim sistemi ve birkaç sosyal medya platformu, tüm dünyayı yönetiyor ve bunlardaki sorunlardan kaynaklı milyarlarca insan mağduriyet yaşıyor.” şeklinde konuştu.
“SİBER SAVAŞIN PROVASI OLABİLİR”
Konuşmasının devamında Yıldızbaş, “Bu olayın gerçekten bir güncellemeden kaynaklı bir hata mı yoksa bilinmeyen bir siber saldırı mı olduğu henüz kesinleşmiş değil. Bu sistem çökme olayının yaklaşan Amerika başkanlık seçimleri ve Microsoft’un Filistinlilerin Hotmail adreslerini kapatacağız ve birbirleriyle aralarındaki iletişimi keseceğiz dedikten sonraki günlerde yaşanması, akıllarda farklı soru işaretleri bırakmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı. MURAT ORHAN