Kurban kimlerin üzerinde bir yükümlülüktür?

Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş, temel ihtiyaçları ve borçlarından başka nisap miktarı mala sahip olup seferi olmayan her Müslümanın yerine getirmekle yükümlü olduğu malî bir ibadettir. Bu malın artıcı (nâmî) olup olmadığına ve üzerinden bir yıl geçip geçmediğine bakılmaz. Buna göre yukarıda zikredilen şartları taşıyıp, temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80,18 gr. altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir.

Gazze için resim sergisi Gazze için resim sergisi

Kurban kesmenin önemi

Kurban kesmek, Allah'a yaklaşmak ve Allah'ın rızasına erişmek amacı taşır. Dinen zengin vasıflarına sahip Müslümanlar, varlıklarının bir bölümünden kurban için ayırarak ihtiyaç sahipleri arasında paylaştırır. Böylece inançlı kişiler, gerektiğinde Allah için varlıklarını feda edebilirler. Toplumda fakir olan insanlar ile zenginler arasında bir dayanışma ve kaynaşma sağlar. Toplumda ve kişilerde bunlara benzer birçok maddi ve manevi güzellikler oluşur.

Kurban İbadetinin Önemiyle İlgili Bir Hadis

Hadis-i Şerif:

Rivayet edilen hadiste Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:

“Kim imkânı olduğu halde kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın” (İbn Mâce, “Edâhî”, 2)

Hadisin Ebu Hanife'ye delil oluşu şu yoruma dayanmaktadır: “Hadiste yer alan böylesine güçlü bir uyarı, ancak vacip olan bir ibadetin terki konusunda yapılmış olabilir. Kurban vacip olmasaydı terk eden kimse için Hz. Peygamber böyle bir ifadeyi kullanmazdı.” Bu hadisin Mevkuf olduğunu muhaddisler ifade etmişlerdir.

Hadisin Açıklaması:

Bu hadis-i şerifte, kurban ibadetinin önemi vurgulanmaktadır. Peygamber Efendimiz (s.a.s.), kurban kesme imkânı olan her Müslümanın bu ibadeti yerine getirmesini emretmiştir.

Hadisin Önemi:

• Bu hadis, kurban ibadetinin ne kadar önemli olduğunu gösterir. Yani, imkânı olan her Müslümana kurban kesmek vaciptir.

• Hadis, kurban ibadetinin Allah'a karşı bir şükür ibadeti olduğunu da gösterir. Müslümanlar, Allah'ın kendilerine rızık verdiği hayvanlardan kurban keserek O'na şükrederler.

• Hadis, kurban ibadetinin yoksullara yardım etme vesilesi olduğunu da gösterir. Kurban etinin bir kısmı yoksullara dağıtılır.

• Kurban kesmek her imkanı olan Müslümana vaciptir.

• Kurban, Allah'a karşı şükür ibadetidir.

• Kurban, yoksullara yardım etme vesilesidir.

Editör: Editör