379

Hafta sonu HDP'li Batman Belediyesi yol yapım çalışmaları bahanesiyle Yaşar Kemal Kent Ormanı’ndaki 170 ağacı iş makinalarıyla keserek adeta bir katliama imza attı.

Yapılan ağaç katliamına Batman’da faaliyet yürüten iki çevre derneği Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) ile Batman Çevre Gönüllüleri Derneği tepki gösterdi.

Yetişmesi için uzun yıllara ihtiyaç duyulan ağaçların kesilmesi sonrası gelen yoğun tepkilerin ardından sosyal medyadan açıklama yapmak zorunda kalan Batman Belediye Başkanı Dr. Mehmet Demir, 2 bin 500 adet ağacın dikileceğini ve Pazartesi günü konuyla ilgi basın açıklaması yapacağını belirtti.

Belediye başkanı Demir’in açıklamasını merakla bekledik… Eş başkanların basın açıklamasını okuyan Eş başkan Songül Korkmaz, sorumluluğu üstlenmekle birlikte “bazı ağaçlar zarar görmüştür” diyerek olayı küçümsemeye çalıştı. Açıklamanın sonunda olay şu şekilde meşrulaştırılmaya ve basitleştirilmeye çalışıldı:

“Çalışmalar esnasında zarar gören ağaçlar ile ilgili Park Bahçe Müdürlüğümüz tarafından inceleme başlatılmış ve sonuç raporu olarak şu bilgilere yer verilmiştir;

Mevcut alanda 15-20 ve 25 yaşları arasında 76 adet İran çamı ve 30 adet Kokar (Aylantus) Ağaç bulunmaktadır. Çalışmanın yapıldığı alanda bulunan ağaçların susuz ortamda yetişmelerinden kaynaklı olarak, köklerinin çok derine inmesi ve sık dikimden kaynaklı çok uzun boy yaparak gövdenin ince kalmasından dolayı; nakil durumunda yaşama şanslarının çok düşük olması öngörülerek nakil çalışması uygun görülmemiştir. Çalışmalarımız önümüzdeki günlerde 320 dönümlük alanda 2500’e yakın sayıda farklı türlerde ağaçlar, Batman halkıyla birlikte ağaçlandırma çalışması yaparak tamamlanacaktır.”

Yapılan ağaç katliamına vatandaşlar, siyasi parti ve STK temsilcileri sosyal medya üzerinden yoğun tepki gösterdi göstermesine lakin ağaç katliamını yapan “sol” zihniyetli bir yönetim olduğundan birçok çevre her zamanki gibi kör ve sağır kaldı.

Konu sosyal medyada gündem gelince birçok sosyal medya kullanıcısı, basın ve STK’ların neden ses çıkarmadıklarını sorgulamaya ve eleştirmeye başladı. Batman basını haber ve yorumlarla gündeme taşıdı taşımasına da, olayı yapan HDP’li belediye olunca tabi ki, birçok STK ve sözde ulusal basın kuruluşlarından ses gelmeyecekti ve gelmedi de.

Gezi olaylarını “ağaç” bahanesiyle başlatıp sonradan, “mesele ağaç değil, sen hala anlamadın mı?” diyerek ülkeyi kaosa ve iç savaşa sürükleme amaçlarını izhar eden bu zihniyetin, şimdi kendilerine “fikri yakınlık” içerisinde olan bir yönetim beterini yapınca ses çıkarmasını zaten beklemiyoruz.

Önce Diyarbakır’da sokak köpekleri katliamı, ardından yine HDP’li Batman Belediyesi’nin “ağaç katliamı” gündeme geldi. Sürekli olarak ağaca, yeşile, ekolojik dengeye atıf yaparak edebiyat yapanların samimi olmadığını zaten biliyorduk ta, bu iki elim olay bu zihniyetin gerçek niyet ve yüzlerini halkın görmesini belki sağlar.

İnsana merhamet göstermeyen ve kâinatın uğruna yaratıldığı insanı adeta zevk duyarak ve övünerek toplu katliam yapan bir zihniyetten, sokak köpeklerine, ağaçlara, yeşile saygı ve merhamet göstermesini beklemek abesle iştigaldir. İnsanın yaşama hakkına saygısı olmayanların ağaca, yeşile, çevreye ve hayvanlara mı saygı duyacaklar? Mesele sadece ağaçların sökülmesi değildir. Mesele bir zihniyetin başta insan olmak üzere tüm canlılara nasıl baktığı ile ilgili bir sorundur. Wesselam… 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *