Lulva binti Raşid El Hatır, New York'taki BM Genel Kurulu'nun 79. oturumu kapsamında düzenlenen Sudan ve bölgeye insani yardımların artırılması amacıyla gerçekleştirilen yüksek düzeyli bakanlar toplantısına katıldı.

Katar Devleti'nin Sudan meselesine yönelik uluslararası yaklaşımların temelini oluşturması gereken bir dizi ilkeye vurgu yapan El Hatır, bu ilkelerin "Sudan’ın egemenliği, toprak bütünlüğü ve ulusal kurumlarının korunması" olduğunu belirtti.

Sudan halkının yararına hareket edilmesinin gerekliliğini vurgulayan El Hatır, halkın güvenliğinin sağlanması, ihtiyaçlarının karşılanması ve meşru taleplerinin gerçekleştirilmesinin öncelikli olduğunu ifade etti.

Fırat Kalkanı bölgesinde 20 PKK/YPG'li daha öldürüldü Fırat Kalkanı bölgesinde 20 PKK/YPG'li daha öldürüldü

El Hatır, dış müdahalelerin krizi körüklediğini ve çatışmaları söndürmek yerine yangınları büyüttüğünü söyledi. Toplantının önemini vurgulayan El Hatır, Sudan'ın stratejik konumuna ve iç savaşın boyutlarının Afrika Boynuzu ve Arap bölgesini nasıl etkileyebileceğine dikkat çekti.

Katar Devlet Bakanı, Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un Sudan'a yaptığı son ziyarette, sağlık tesislerinin yüzde 70 ila yüzde 80'inin faaliyetlerinin durduğuna işaret ettiğini belirtti.

Sudan'daki sığınmacı krizinin şu anda dünyadaki en büyük sığınmacı trajedisi olduğunu ve eğitim sisteminin tamamen çöktüğünü belirten El Hatır, bu durumun, çocukların neredeyse yüzde 100'ünün okulların dışında kaldığı anlamına geldiğini kaydetti.

El Hatır, "Bu tarım ülkesinde, Nil'in geçtiği topraklarda insanların açlıktan kıvranıyor olduğunu hayal edebiliriz! Dünya Gıda Programı'nın istatistiklerine göre Sudan'da 14 milyon insan şiddetli açlık çekiyor ve 13 bölge kıtlık sınırında." diye ekledi.

Sudan'daki savaşın hem siyasi hem de insani iki yolu olduğuna dikkat çeken El Hatır, her iki alanda da etkin ve hızlı bir şekilde ilerlemenin önemli olduğunu vurgulayarak Katar'ın, Sudan meselesinin sıradan bir meseleye dönüşmesinden endişe duyduğunu belirtti. (İLKHA)

Editör: Editör