Tüm dünyada her yıl Eylül ayının ikinci Cumartesi gününün, "Dünya İlk Yardım Günü" olarak kutlandığını belirten SAĞ-ÇEV Başkanı Ömer Faruk Dursun, ilk yardımın çok önemli olduğunu vurguladı. Kaza veya yaşamı tehdit eden herhangi bir durumda olay yerindeki kişilerce, tıbbi araç gereç aranmaksızın yapılan hayat kurtarıcı girişimler olarak tanımlanan ilk yardımın, büyük önem taşıdığını belirten Dursun, ilk yardım sırasında hayati hatalar yapıldığına dikkat çekti.… Bayılana tokat atma, yanıklara yoğurt, salça, diş macunu sürme, bilinci olmayan her hastaya kalp masajı yapma, batan cismi çıkarma, burun kanamalarında başın geriye doğru atılması… gibi yanlış müdahalelerin hatalı müdahalelerden bazıları olduğunu söyleyen Dursun, ilk yardımı bilenlerin yapması gerektiğini söyledi.

Burdur Genelinde Planlı Elektrik Kesintileri Uygulanacak
Burdur Genelinde Planlı Elektrik Kesintileri Uygulanacak
İçeriği Görüntüle

Dursun, ilk yardımı "kaza veya yaşamı tehdit eden herhangi bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, olay yerinde orada bulunan kişilerce, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut olanaklarla yapılan hayat kurtarıcı girişimler" olarak tanımladı.

İlkyardım uygulamalarında ilaç olmadığını belirten Dursun, işlemlerin ilk yardım eğitimi almış kişiler tarafından yapıldığını söyledi.

İLK YARDIMLA HAYATİ TEHLİKENİN ORTADAN KALDIRILMASI AMAÇLANIR

İlk yardımın önemine işaret eden Dursun, "İlk yardım uygulamaları ile hayati tehlikenin ortadan kaldırılması, yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesi, hasta veya yaralının durumunun kötüleşmesinin önlemesi ve iyileşmenin kolaylaşması sağlanmaya çalışılmaktadır. İlk yardım bu açıdan gerekli ve önemlidir." dedi.

BU HATALAR YAPILMAMALI!

Dursun, ilk yardımda yapılan en hatalı davranışlara da dikkat çekerek bu davranışları şöyle sıraladı: “Burun kanamalarında başı geriye doğru atmak. Bayılan kişiye tokat atmak. Nöbet geçiren hastaya soğan koklatmak veya ağzına kaşık sokmaya çalışmak. Batan cismi çıkarmak. Donmada donan bölgeyi kar ile ovmak. Her zehirlenme durumunda kusturmaya çalışmak. Bayılma veya boğulma gibi bilinci olmayan her hastaya kalp masajı yapmak. Düşme ve kaza durumunda hastanın hareket ettirilmesi. Yanıklarda evde bulunan bazı malzemeleri (yoğurt, salça, diş macunu vb.) sürmek.”

İLK YARDIM EĞİTİMİ OLMAYANLAR DOĞRU BİLGİ AKTARMALI

Dursun, ilk yardımla ilgili hiçbir eğitimi olmayan kişilerin bir kaza durumunda olay ve adres bilgilerini doğru bir şekilde 112’yi arayıp aktarması ve hastayı hareket ettirmemesi gerektiğinin altını çizerek en az ilkokul mezunu ve 18 yaşını doldurmuş kişilerin ilk yardım eğitimi alabileceklerini sözlerine ekledi. EKREM GÜLŞEN

Muhabir: Editör