Seyyid Hasan Nasrallah 31 Ağustos 1960’ta Lübnan’ın güneyinde bulunan el-Bazuriye bölgesinde dünyaya gelmiştir.

Babasının adı Seyyid Abdulkerim ve annesinin adı ise Mehdiyye Safiyuddin’dir.

Hasan Nasrallah, çocukluk döneminde manavlık yapan babasına yardımcı olmuştur. İlkokulu ve liseyi doğum yeri olan Bazuriye’de ve orta okulu ise, Beyrut’ta okumuştur.

Kemal Memişoğlu kimdir? Yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu hangi görevlerde bulundu? Kemal Memişoğlu kimdir? Yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu hangi görevlerde bulundu?

Hasan Nasrallah, 1976 yılında Sur Cuma imamı olan Seyyid Muhammed Garevi’nin teşvikiyle İslami ilimleri tahsil etmek için Necef-i Eşref’e gitti.

İki yıl Necef’te ikamet ettikten sonra tekrar Lübnan’a dönen Hasan Nasrallah, havza derslerine Ba'lebek şehrinde bulunan İmam Muntezir medresesinde devam etti. 1989 yılında tahsil için İran’ın Kum şehrine geldi. Ancak Hizbullah’ın ona olan ihtiyacından dolayı 1990 yılında tekrar Lübnan’a döndü.

SİYASİ YOLCULUĞA BAŞLANGIÇ

Ömrünün ilk yıllarında siyasi faaliyetlerin içine girdi. Hasan Nasrallah liseyi bitirdikten sonra 1975 yılında el-Bazuriye bölgesindeki Emel hareketinin sorumlusu oldu. Necef’ten döndükten sonra 1979 yılında Emel hareketinin siyasi faaliyetlerine iştirak etti ve Emel hareketinin Bekaa bölgesindeki siyasi sorumlusu oldu.

1982 yılında Emel hareketinden ayrılan Hasan Nasrallah, beraberindeki bir grup direnişçi âlimle birlikte Hizbullah’ı kurdu. 1982’den 1992 yılına kadar faaliyetlerini Hizbullah içinde yoğunlaştırdı. Hareketin merkez komitesinde olmasının yanı sıra, direniş güçlerini hazırlama ve askerî birlikler oluşturma sorumlusuydu. Bir müddet İbrahim Emin Es-Seyyid’in (Hizbullah’ın Beyrut sorumlusu) muavinliğini yapmış olan Nasrallah, bir müddet de Hizbullah’ın yürütme işlerinin sorumluluğunu üstlenmişti.

Seyyid Hasan Nasrallah, 1992 yılında Seyyid Abbas Musavi’nin şehadetinden sonra Lübnan Hizbullah’ının genel sekreterliğine seçildi ve şu ana kadar bu göreve devam etmektedir.

OĞLUNUN ŞEHADETİYLE GURUR DUYUYOR

Oğlu Seyyid Hadi, 13 Eylül 1997 tarihinde güney Lübnan’da devriye gezen İşgalci İsrail askerleri ile girilen çatışmada şehit oldu ve Siyonistlerin eline düşen naaşı da yıllar sonra Lübnan’a döndü.

Oğlunun İsrail askerleriyle çatışmada şehit düşmesini direnişin bir parçası olarak kabul etti ve gururla karşıladı.

Seyyid Hasan Nasrallah oğlunun şehadetinin ilk günündeki şehitleri anma programında şehit ailelerine yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “Şu anda Allah, bana şehit babası olma şerefini nasip etti. Dün sizin karşınızda başımı dik tutmaktan utanıyordum; ama şimdi izin verin ben de sizlerden biri olayım. Bizler Hizbullah’ın liderliğini yaparken oğullarımızı gelecek için saklamıyoruz. Aksine bizler, onların ön cephelerde yer almalarından gurur duyuyor ve yüce şehitlik mertebesine nail olmalarından onur duyuyoruz.”

UĞRADIĞI SUİKAST GİRİŞİMLERİ

Seyyid Hasan Nasrallah görevi müddetince çok fazla suikast girişimlerine maruz kaldı.

Ona karşı düzenlenen başarısız suikast girişimlerinden bazıları:

Gıda yoluyla zehirleme girişimi (2004)

Hasan Nasrallah’ın ikamet ettiği apartmanın İşgalci İsrail rejimi tarafından bombalanması (2006)

Hasan Nasrallah’ın aracına havan topu ile saldırma eyleminde olan bir grup teröristin tutuklanması (2006)

Seyyid Hasan Nasrallah’ın ikamet ettiği zannedilen binanın İsrail uçakları tarafından bombalanması (2011)

Hasan Nasrallah ve Güvenlik Önlemleri

Nasrallah'ın güvenliği, özel bir koruma ekibi tarafından sağlanmaktadır.

Hasan Nasrallah suikast girişimlerinden dolayı son zamanlarda daha az halkın arasına çıkmaktadır ve onun güvenliğini 150 kişilik bir koruma timi sağlamaktadır.

Bu koruma timini şehit İmad Muğniye kurdu ve şu anda bu özel timin sorumluluğunu Ebu Ali Cevad üstlenmiştir.

Seyyid Hasan Nasrallah’ın damadı olan ve “Seyyidin Siperi” lakabıyla ünlenen Ebu Ali Cevad, İran’da askeri alanda çeşitli özel eğitimler almıştır.

Editör: Editör