image

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Bitkisel Üretim yapan çiftçileri kayıt altına aldığı ve Tarımsal Destekleme altyapısını da oluşturan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtları 27 Mayıs 2014 tarih ve 29102 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği kapsamında yürütülmektedir.

18 Kasım 2023 tarih ve 32373 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik sayesinde daha önce Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ne kayıt edilemeyen araziler de artık kayıt edilebilecektir.

Daha önce veraset anlaşmazlıklarından ve maliklerine ulaşılamayan tarım arazileri kayıt altına alınamamakta idi. Ancak yapılan yönetmelik değişikliği ile artık bu durumdaki tarım arazileri de kayıt altına alınabilecektir.

Konu ile ilgili Tarım il Müdürlüğünün yaptığı açıklama şöyle:

“Bu değişiklikle yapılan üretim daha sağlıklı bir şekilde kayıt edilerek, çiftçilerimiz de daha fazla desteklenmiş olacaktır. Tapu kayıtlarında maliki ölmüş ve mirasçılar adına intikal yapılmamış (Mirasçılar adına devredilmemiş) arazilerde intikal şartı aranmaksızın araziyi kullanan kişi/kişiler taahhüt vererek Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt ettirebileceklerdir.

1- Çiftçiler hissedar oldukları tarım arazilerinde ölen veya ulaşılamayan hissedarların da hisselerini kullanmaları durumunda taahhüt vererek tarımsal faaliyet yapmış oldukları arazileri kayıt altına alabileceklerdir.

2- Muris (ölmüş kişi) üzerine kayıtlı olan ve mirasçı veya mirasçıları adına intikali yapılmamış arazilerde üretim yapan çiftçiler hisselerini kullandıkları murisin hisselerini taahhüt vermek şartı ile ÇKS’ye kayıt ettirebileceklerdir. Bu durum çiftçi kayıtlarının daha sağlıklı olması ve tarımsal desteklemelerinden yararlanamayan çiftçilerin de yararlanmasını sağlayacaktır.

Not: Çiftçi Kayıt Sistemi başvuruları 31 Aralık 2023 tarihinde sona ereceğinden, çiftçilerimizin mağduriyet yaşamamaları için söz konusu tarihe kadar ÇKS kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir.” MUHARREM KAYIK

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *