image

Afganistan İslam Emirliği Sözcü Yardımcısı Mevlevi Esedullah Bilal Kerimi, Çin Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Hong Li'ye teslim ettiği güven mektubunun ardından resmen Afganistan'ın Çin Büyükelçisi olarak görevine başladı.

Güven mektubunu teslim alan Çin Dışişleri Temsilcisi Li, Pekin Büyükelçiliğinin açılmasının, Çin ile Afganistan arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde önemli bir adım olduğunu söyledi. Çin'in Afganistan'ın ulusal kararlarına saygı duyduğunu belirten Çinli yetkili, ne şimdi ne de geçmişte hiçbir şekilde Afganistan'ın içişlerine karışmadıklarına vurgu yaptı.

Çin Dışişleri Temsilcisi Li, Çin'in "Tek Yol ve Tek Kuşak" çerçevesinde Afganistan'a ekonomik ve altyapı projelerinde yardım etmek istediğini belirterek, "Afganistan'ın resmi büyükelçisi Sayın Bilal Kerimi'nin Çin'de görevine başlıyor olmasından memnuniyet duyuyorum" dedi.

Kerimi, tanıtım töreninde yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ilişkilerin üst seviyeye çıkmasının önemli bir aşama olduğunu belirterek bunun güçlenmesi ve yaygınlaşması için çalışacaklarını kaydetti.

Daha önce yaptıkları görüşmelerde Çin tarafına, Afganistan toprağının kimseye tehdit oluşturmadığını ilettiklerini belirten Kerimi, bölge güvenliğinin herkesin çıkarına olduğunu ifade ederek istikrar konusunda güvence verdi.

Çin'in Afganistan'a yönelik olumlu ve sağduyulu politikasını öven Kerimi, Çin'in Afganistan'ın iyi bir komşusu olduğunu, Afganistan'daki mevcut istikrarın kullanılması gereken iyi bir fırsat olduğunu ve iki ülke arasındaki bu olumlu ilişkilerin güçlendirilerek genişletilmesi gerektiğini söyledi.


Afganistan'ın Hindistan Büyükelçiliği yeniden faaliyete geçiyor

Çin'in ardından Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de de Afganistan Büyükelçiliğinin ara verdiği faaliyetlerine tekrar başlayacağı öğrenildi.

Geçici olarak kapatılmasına karar verilen Hindistan'daki Afganistan Büyükelçiliğinin, konsolosluk hizmetleri sağlamak üzere yeniden açılacağı duyuruldu.

Afganistan'ın Haydarabad Başkonsolosu Seyyid İbrahim Khail, Hindistan hükümetinin talebi üzerine ülkenin Mumbai Başkonsolosu Zakia Wardak ile birlikte Yeni Delhi'deki Afgan Büyükelçiliği'nin konsolosluk işlerinin sorumluluğunu da üstlendiklerini açıkladı.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan İbrahim Khail, "Hindistan Dışişleri Bakanlığı, Afgan Büyükelçiliği çalışma alanında bulunan binlerce Afgan'ın sorunlarının giderilmesi için Mumbai ve Haydarabad'daki çalışmaların yanı sıra Yeni Delhi'deki Büyükelçiliğin konsolosluk bölümünün işleriyle de ilgilenmemizi talep etti." dedi.

Hindistan'daki Afgan Büyükelçiliği, ekim ayı başında faaliyetlerinin geçici olarak durdurulduğunu duyurmuş ve bu kararın Hindistan hükümetinden destek gelmemesi ve Afgan halkına hizmet sağlanamaması nedeniyle alındığını açıklamıştı.

Henüz hiçbir devlet tarafından resmen tanınmasa da Çin ve Hindistan da dahil olmak üzere Afgan diplomatlar neredeyse tüm ülkelerde kabul ediliyor ve faaliyetlerini sürdürüyor. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *