image

Batman il merkezine yaklaşık 6 kilometre uzaklıktaki Bıçakçı köyünün kuzeyindeki Batman Çayı üzerinde Romalılar döneminde yapılan, daha sonra Artukluların onardığı Perpıra Köprüsü turizme kazandırılmak için restorasyon çalışmasına alındı.

52 Ayağı bulunuyor

Perpıra köprüsü Batman Çayı üzerinde bulunan ve jeoradar yöntemiyle 52 ayağının tespit edildiği 800 metre uzunluğunda içi dolgu taşları ile yapılmış köprüdür. Köprü Hasankeyf’te bulunan eski Hasankeyf Artuklu köprüsü ile yapı bakımından benzerlik gösterir.

Restorasyon çalışmaları doğrultusunda diğer köprü ayaklarının da çıkarılıp restorasyonu yapıldıktan sonra köprünün daha önce hangi uygarlıkları ve şehirleri birleştirdiği incelenecek.

Medeniyetlerin en önemli eserlerinden olan ve farklı medeniyetleri birleştiren köprülerden biri olan Perpıra uzunluğu ile dikkat çekiyor. Şu an üzerinde bulunduğu Batman Çayının genişliği hakkında da bizlere yeni bilgiler verecektir.

Gre Migro Höyüğü yanında inşa edildi

Perpıra köprüsü Gre Migro Höyüğü yakınında inşa edilmiş. Ayak izlerinden, inşa tekniği ve malzeme detaylarından köprünün höyük ile aynı dönemde inşa edilmiş bir Orta Çağ eseri olduğu tahmin ediliyor.

Ayak sayısının çok olduğu Perpıra köprüsü tarihe ışık tutan bir fener olacak

Perpıra Köprüsü ilk olarak Romalılar tarafından inşa edilmiş. Yıkıldıktan sonra Artuklular döneminde restore edildi. Köprünün ayaklarında Artuklulara ait izler de yer alıyor. Perpıra Köprüsü çok özel bir eser. Bölgenin en eski ve en fazla göz sayısı olan köprüsü özelliğini taşıyor. Köprünün uzunluğu ve kullanımı için tarihte restorasyon çalışmalarından dolayı geçmişte önemli ticaret yoluna sahip olduğunu gösteriyor.

Ticaret yolu üzerinde bulunuyor

Diyarbakır'ın Silvan ilçesindeki dünyanın en uzun taş kemere sahip olan 9 asırlık Malabadi Köprüsü ile Perpıra Köprüsü aynı çay üzerinde yer alıyor ve aralarında sadece 30 kilometre mesafe bulunuyor. Bu iki köprünün yakınlığı, bölgenin geçmişte önemli ticaret yoluna sahip olduğunu gösteriyor. Her iki köprü asırlarca Anadolu'ya açılan kapı oldular.

Pepıra Köprüsü, Batman merkezin kuş uçuşu 10.40 km kuzeyinde bulunan Bıçakçı köyünün yaklaşık 650 m kuzeydoğusunda bulunmaktadır. MURAT ORHAN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *