image

İsrail'i 7 Ekim'de felce uğratan, İsrail'in hem ölüsünden hem dirisinden korktuğu Hamas'ın Gazze lideri Yahya Sinwar kimdir?

Yahya Sinwar Kimdir?

Ebu İbrahim olarak da bilinen Sinwar, 1962'de güney Gazze’deki Han Yunus’un bir gecekondu mahallesinde doğdu ve büyüdü. Sinwar liseyi Han Yunus Erkek Ortaokulu'nda bitirdikten sonra Gazze İslam Üniversitesi'ne gitti ve burada Arap Araştırmaları alanında lisans derecesi aldı.  1980’li yıllarda Hamas’ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin’e danışmanlık yapacak kadar bilgiye sahipti. Sinwar ilk kez 1982'de tutuklandı ve birkaç ay Far'a hapishanesinde yattı, burada Salah Shehade dahil diğer Filistinli aktivistlerle tanıştı ve kendisini Filistin davasına adadı. ilerleyen süreçte  Kassam komutanı Muhammed Deif ile omuz omuza çalıştılar. 

Bir süre  ajanları tasfiye etmek için kurulan iç güvenlik örgütü “Majd (Glory/Zafer) Gücü’nün” başında yer aldı. Bu süreçteki eylemleri nedeniyle Sinwar İsrail Mahkemesi tarafından hapse mahkum edildi ve 22 yıl cezaevinde kaldı. 

Cezaevindeki süreçte hapisteki esirlerin lideri haline geldi, İbranice öğrendi.

Shin Bet istihbarat servisi adına Sinwar’ı sorgulayan Micha Kobi anlatıyor:

''Hapishane yıllarında İbranice öğrendi.

Mükemmel İbranice konuşuyor, okuyor ve yazıyordu.

Begin, Rabin ve İsrail’in önde gelen isimleri hakkındaki tüm kitapları okumuştu.

Bizi en alttan, en üste kadar çok iyi öğrendi, çözdü.''

2011'de Hamas tarafından rehin alınan İsrail askeri Gilad Şalit’in serbest bırakılması karşılığında Hamas’a iade edilen 1000’den fazla Filistinlinin arasında Sinwar da vardı. 

Sinwar'ın 2021’de İsrail bombardımanında evi yıkıldı.

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *