image

Bisiklet, motorsuz veya elektrik motorlu, iki veya üç tekerlekli, pedallı, insan gücü ile ilerleyen bir ulaşım aracıdır. Günümüzde elektrik motor destekli modelleri de mevcuttur. 19. yüzyıl sonlarında bisiklet anlamında Arapça’da ‘derrâce’ sözcüğü kullanılmıştır. Halk dilinde bisiklet anlamında demirat, teker, yelatı gibi sözcükleri de kullanılır. Dilimizde, bisikletin eş anlamlısı olarak çiftteker ve çalınga sözcükleri bulunmaktadır. Bisiklet, ulaşım ve eğlencenin yanı sıra sporda da kullanılır. Bisikletin türleri arasında dağ bisikleti, şehir (hibrit) bisikleti, tandem (çift kişilik bisiklet), tur bisikleti, yol bisikleti gibi çeşitleri vardır. Vitesli ve vitessiz türleri bulunmaktadır.

Bisikletin icadı konusunda ileri sürülen tarihler tartışmalıdır. Bisiklet, tek bir mucit tarafından icat edilmemiş, tarih içerisindeki pek çok farklı kişinin çabasının sonucu olarak tekâmül etmiştir.

Leonardo da Vinci'ye ait olduğu iddia edilen 1492 tarihli bir bisiklet karalamasının 1960'larda Codex Atlanticus isimli kitabına eklenmiş sahte bir çizim olduğu anlaşılmıştır.

Kullanıcısı tarafından itme gücü sağlanan iki tekerlekli ve delilleri tartışmalı olmayan ilk taşıt, Alman Baron Karl von Drais de Sauerbrun tarafından icat edilmiştir. Drais, 1817 yılında bu aracı 14 km boyunca kullandı ve 1818 yılında da Paris'teki bir fuarda sergiledi.

Von Drais, aracını Laufmaschine (koşu makinesi) olarak isimlendirdi, çünkü tahtadan yapılmış aracın gidonu sabitti ve hareketi sağlamak için pedalları yoktu. Binici, ayakları ile yerden güç alarak aracı hareket ettiriyor, bir denge tahtası da binicinin kollarını destekliyordu. Zamanla bu isim yerine draisienne ve velosipede isimleri daha çok kullanılır hâle geldi.

Bisiklet nerede, ne zaman ve kim tarafından icat edildi?

Londralı Denis Johnson, von Drais'in koşu makinesinden satın aldı ve İngiltere'de patentini alarak geliştirdi. 300 adet üretip "yaya at arabası" adıyla piyasaya sürdü. Araç, "hobi atı" adıyla ün kazandı. Karikatüristler, bu aracı hicvettiler ve "züppe atı" olarak isimlendirdiler. Yoldan geçenler, bu aracın binicileriyle alay ediyorlardı.

Hobi atı yalnızca düzgün yollarda rahatça kullanılabiliyordu. Bunu yanında emniyet endişeleri gündeme geldi ve araç, üretiminden sadece altı ay sonra gözden düştü. Drais ve Johnson'ın çabaları, iki tekerlekli bisikletin hareket hâlinde iken dengede kalabileceğini ispatlasa da insanlar buna pek cesaret edemediler ve sonraki 40 yıl boyunca çalışmalar üç ve dört tekerlekli araçlar üzerinde yoğunlaştı.

İlk seri bisiklet üretimi "Michaux Company" tarafından yapılmıştır. Michaux Company adlı şirket, senede yüz kırk bisiklet üretiyordu. Bisikletin ilgi görmesi, başka devletlerin de dikkatini çekmiştir. 1800'lerin ikinci yarısında Fransa Savunma Bakanlığı bisiklet üretimine destek vermiş ve 1871'de imal edilen ilk bisikletler, Almanya ile yapılan savaşta kullanılmıştır.

Trufaut isimli mucit, içi boş kauçuk lastiğini bulmuş, bu gelişmeyi İskoçya'da eşit çapta tekerlekleri olan komple kadrolu, bilyalı ve milli bisikletlerin yapılması takip etmiş, ardından da ortadan katlanabilen bisikletler piyasaya çıkmıştır.

İrlanda'da ilk olarak 1888 yılında havalı plastik bisikletler piyasaya sürülmüştür. Bu durum bisiklet sanayisinin gelişmesini sağlamıştır. Fakat o dönem şartlarında bisiklet üretiminde kullanılan malzemelerin fiyatının yüksekliği, işçilik maliyetlerinin yüksekliği gibi nedenlerle bisiklet halka inememiştir.

17. yüzyılın sonundan fabrikaların artması ve seri üretimin hızlanmasıyla maliyetlerde yaşanan düşüş; bisikletin geniş kitlelere ulaşmasına imkân verdi. Bilhassa Belçika, Fransa, İngiltere, İtalya ve İspanya'daki bisiklet üreten fabrikalar, bisikletin bu ülkelerde oldukça yaygınlaşmasına ve bisiklet sporunun da dünyada gelişmesine önayak olmuştur.

II. Dünya Savaşı esnasında bazı Avrupa ülkeleri, bisikleti ordunun süratinin artırılması için askerî amaçla da kullanmışlardır.

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *