image

“Felsefe yapmak sürekli yolda olmaktır” sözünü söyleyen kişi, Alman filozof Karl Jaspers'dir.

Bu söz felsefenin amacının bir sonuca varmak olmadığını; yeni sorular sormak, sorulara yeni yanıtar bulmak olduğunu ifade etmektedir. Felsefede sorular gibi çözümler de bitmez. Yeni sorular, yeni çözümler, yeni yollar doğurur. Felsefe, özü itibarıyla sürekli yeni arayışlara girmeyi gerektirir. Çünkü felsefe, sürekli sorgulama işidir.

Hayat, uzun bir yoldur ve insanlar o yolda bir ömür boyu ilerleyen yolculardır. Yolculuk boyunca yeri gelince dinlenir, duraklar, yeri gelince taşınır, yeni yerler keşfedilir. Bazı zamanlar yoldan şaşanlar olur, yanlış yollara sapılır ama eninde sonunda yolun sonunu gelir, yolun sonuna bir şekilde ulaşılır. Felsefe de işte bu hayat yolculuğudur.

Felsefe yapmak yolda olmak demek, hepimizin bu yolda yolcu olması demektir. Bu yol çok farklı bir yol. Uçsuz bucaksız bir yoldur felsefe. Hiçbir zaman elindeki harita işe yaramaz. Daha da önemlisi yolun sonunun olmaması. Felsefe yolunun hiçbir türlü sonu yoktur, sonsuzluğa uzanır. İnsanın ömrünün sonu var ama felsefe insanlık kadar eski, insanlığın kaderi kadar ebedidir. Felsefede sorular hiç bitmez, yollar hiç tükenmez.

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *