image

Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber Arapça okunuşu

Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber

Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber anlamı

Allah bütün noksan sıfatlardan münezzehtir, bütün hamdler ona mahsustur. Allah'tan başka ilah yoktur, Allah en büyüktür.

Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber duasının fazileti

Bu zikirde dört ayrı zikir bulunmaktadır. Biri “sübhânallah”tır. Bir önceki hadiste de belirtildiği üzere bu kısacık sözün anlamı, “Ben Allah’ı ulûhiyyet makamına yakışmayan sıfatlardan tenzih ederim, O’na hiçbir eksikliği yakıştırıp yaklaştırmam” demektir.

İkincisi “elhamdülillâh”tır. Bunun anlamı da “Ben Cenâb-ı Hakk’ı bana verdiği sayısız iyilikler sebebiyle bütün gönlümle övgüyle anarım” demektir. Her fırsatta Allah’a hamd etmek kulun en başta gelen görevidir. Elhamdülillâh demek aynı zamanda Allah’a şükretmektir. Diğer bir ifadeyle hamd, şükrün başıdır. Allah’a hamd etmeyen kimse, aynı zamanda O’na şükretmemiş olur.

Üçüncüsü “lâ ilâhe illallah”tır. “Kâinâtta yegâne var olan, ebediyyen yaşayacak olan sadece Allah’tır. O’ndan başka bir mevcut, O’ndan başka ibadete lâyık bir varlık yoktur. Benim biricik Rabbim, önünde en derin hürmetle eğildiğim, huzurunda secdeye kapandığım sadece O’dur” gibi manalara gelmektedir.

Dördüncüsü de “Allahü ekber”dir. “Allah’ın büyüklüğü, azameti, kudreti, saltanatı, kısaca O’nun kibriyası hiç kimsenin bilemeyeceği kadar yücedir, uludur” anlamına gelir.

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *