image

Batman 1’nci noterliği, özelikle araç devirlerindedolandırıcılık olaylarının önüne geçmek için “Yeni Ön Büro Ve Form” sistemiyleTürkiye’de bir ilke imza attı. Uygulama ile satışlar noterlik huzurunda güvenlihale geldi. Ön bürodaki çalışanın alıcı ve satıcıyla iletişim kurup satışsonuna kadar bütün adımları forma yazmasıyla beraber bütün işlemler resmiolarak kayıt altına alınıyor.

Bu uygulama ile dolandırıcılardan korunmayı hedeflediklerinibelirten Batman 1’nci Noteri Mehmet Şirin Erdoğan, “Bilindiği üzere önceliklebizim gelen vatandaşları korumamız da gerekiyor. Biz bir güven kurumuyuz. Güvenkurumu olmamız nedeniyle bize gelen vatandaşların dolandırıcılara karşı uyanıkda olmaları gerekiyor. Haftada ortalama 3 defa dolandırıcılık vakalarıylakarşılaşıyorduk. Kimisi tabii uyanık olamayabiliyor, dolandırılabiliyor. Biz,geçmişte bunu hem noterliğimizde hem diğer noterliklerde yaşadık. Bu sebeple devatandaş bize müracaat ettiğinde bir ön büro sistemi kurduk" dedi.

Mehmet Şirin Erdoğan

"Bu ön sözleşme sistemi ile dolandırıcılıkvakalarına rastlanmaz oldu"

Ön büro sisteminde vatandaşın önce meramını dinledikleriniaktaran Erdoğan, "Vatandaşın işlemi nedir? Vatandaşın genellikle bizimnoterliğimizde araç satış işleminin yoğun olduğunu görüyoruz. Araç satışlarındada vatandaşların bilemeyeceği üçüncü kişiler gelen vatandaşlarıdolandırabiliyorlar. Bunun önüne geçmek için bir form uygulaması yani önsözleşme dediğimiz bir sözleşmeyi hayata geçirmeye çalıştık ve başarılı daolduk. Bu ön sözleşmeyi hayata geçirdikten sonra bizim noterliğimizdedolandırıcılık vakalarına rastlanmaz oldu. Bu ön sözleşmede neden bahsediyoruz?Özellikle araç satıcısı veya araç alıcısı kim, para kimin hesabına geliyor bunusorguluyoruz. Para şayet satıcının değil de üçüncü kişinin hesabına gidiyorsarisk başlıyor. Veya para bizzat alıcı tarafından değil de bir başkasıtarafından gönderiliyorsa yine risk başlıyor" diye konuştu.

"Bu riskleri bertaraf edebilmek için biz formumuzdaöncelikle ilk soru olarak para nereden geliyor sorusunu soruyoruz" diyenErdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Eğer para üçüncü kişinin hesabından geliyorsa bunuforma yazıyoruz. Kim gönderiyor, adı, soyadı, TC kimlik numarası, telefonnumarası ve IBAN numarası. Yine eğer para üçüncü kişinin hesabına gidiyorsa, buüçüncü kişi kimdir. Adı, soyadı, TC kimlik numarası, IBAN numarası ve telefonnumarası. Biz, bu bilgileri forma aldıktan sonra tarafların imzalarını daalıyoruz. Taraflar bu ön sözleşmeyi bir anlamda kabul etmiş oluyorlar.Arkasından diğer bilgileri soruyoruz. Diğer bilgiler nedir. Bir önemli bilgiaracın kilometresi. Vatandaş aracın kilometresini daha sonra değiştirmeimkanına sahip olabiliyor veya noteri suçlayabiliyor. Kilometresi 100 değil de110'du veya 55'ti. Bunun da önüne geçmek için kilometre bilgisini alıyoruz."

Satış verilerini aldıklarını kaydeden Erdoğan, "Satışverisi derken satış meblağı yani aracını kaça satmış. 500 bine mi satmış, 600bine mi satmış. Geçmiş dönemde yaşadığımız vakalarda örneğin araç 900 bin lirabedelle satılıyor, daha sonra bu bedelin yüksek olmasının sebebi bankalaragidip bankalardan kredi almak. Kredilerini aldıktan sonra vatandaşlar satışsözleşmesini muhasebecilerine gönderdiklerinde muhasebecilerin fazla vergiödeyebileceği uyarısı karşısında tekrar noterlere müracaat edip, 'biz bu satış bedeliniyanlış söyledik lütfen bunu düzeltin' diyorlar. Bunun da önüne geçebilmek içinforma, satış bedelini biz yazıyoruz ve vatandaş daha sonra geldiğinde ya benyanlış söylemiştim şeklinde şikayetlerde bulunsa bile bunun bir anlam ifadeetmediğini söylüyoruz" diye konuştu.

Kendi beyanlarını yazılı olarak ön sözleşmeye yazdıklarınıaktaran Erdoğan, "Ön sözleşmede yazmış olduğumuz satış bedeli dışındakidiğer bilgileri ve özellikle de üçüncü kişinin hesabına para gidiyorsa buüçüncü kişinin bilgilerine biz satış sözleşmesinin içine de yazıyoruz. Yanitaraflar satış sözleşmesinin içinde satış bedelinin kime gittiğini, adı,soyadı, telefon numarası ve IBAN numarasıyla görüyorlar, teyit ediyorlar veimzalarını ona göre atıyorlar. Biz bunu yaptıktan sonra ileride sonrasında yasatış bedelini sen bana göndermedin amcamın oğluna gönderdin. Veyahut satışbedelini yanlış yerden geldi şekli itirazların bir anlamı olmuyor"şeklinde konuştu.

"Lütfen satış sözleşmesini imzalamadan taraflarınIBAN'ına para göndermeyin"

Erdoğan, sözlerini şöyle dürdürdü: "Aslında buradakiamacımız dolandırıcıların dolandırabilecekleri kişileri dolandırmaması içinengel oluşturacak bir ön çalışma. Burada da başarılı olduğumuzu düşünüyorum.Formu başlattığımız tarihten bu yana dolandırıcılık vakaları bizimnoterliğimizde yaşanmadı. Özellikle bizim personelimiz bu konuda çok hassas,çok dikkatli. Her gelen vatandaşı uyarmakta. Bizim bir başka önceliğimiz devatandaşa para ödemesi yapmadan önce uyarıda bulunuyoruz. Lütfen satışsözleşmesini imzalamadan tarafların IBAN'ına para göndermeyin. Önce satışsözleşmesini imzalayın, imzalandıktan sonra para transferlerinizi yapın ve paratransferi yapıldıktan sonra da bize onay verin. Transfer yapılmıştır işleminoter bey imzalayabilir diye. Bu işlemler bittikten, para transferi degerçekleştikten sonra noter olarak ben veya yanımdaki imza yetkiliarkadaşlarımız satış sözleşmesini imzalayabiliyorlar.”

“Taraflar değil, 3’ncü kişiler dolandırıyor”

Araç alım ve satımında çoğu dolandırıcılık vakalarında taraflarındeğil, 3’ncü kişilerin tarafları dolandırdığını söyleyen Erdoğan, “Haftadaortalama 3 defa dolandırıcılık vakalarıyla karşılaşıyorduk. Vatandaş dışarıdadolandırılıyor, içeriye geliyor işlemi bitiriyoruz bir bakmışsınız 500 bin lira900 bin lira gibi rakamların uçtuğunu, gittiğini görüyoruz. Bu dolandırıcılıkvakalarında aslında taraflar birbirini dolandırmıyor. Üçüncü kişiler taraflarıdolandırıyor. 3. Kişiler nasıl dolandırıyor, telefondan arayarak örneğin 500bin liralık bir aracı 300 bin liraya satacağı vaadiyle bir tarafı dolandırıyor.Diğer tarafı da arayarak 500 bin liralık aracı 700 bin liraya alacağım vaadiyledolandırıyor. Her iki tarafa da tarafların akraba olduğunu ama birbirlerine burakamları söylememeleri gerektiği şeklinde baskılarla iki tarafı da su istimalediyor. Taraflar da kısa sürede para kazanma hırsı ve arzusuyla 400 bin liralıkaracı 600 bin liraya satabilecek duygusuyla hareket ediyor satıcı, alıcıda 500bin liralık 350 bin liraya alacağım hayaliyle hareket ediyor. Maalesef ikitarafta dolandırılıyor. Bu vakalar adliyeye intikal ediyor ama neticededolandırıcılar parayı aldıktan sonra telefonlarını kapatıyorlar, aldıklarıparayı da anında başka hesaplara dağıtarak ortadan yok oluyorlar” ifadelerindebulundu. İHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *