image

‘Bebeklik Dönemi’, ‘Çocukluk Dönemi’ ve ‘Ergenlik Dönemi’ hakkında bilgi veren Belediye Konukevi Müdürü Psikolog Halime Demir Yıldız: “Beyin oluşumu ve gelişimi hamileliğin üçüncü haftasında başlar. Yeni doğan bir bebeğin beyninde 100 milyarlarca birbirinden bağımsız nöron (sinir hücresi) bulunur. Çevresel etmenler, beslenme, dış uyaranların iyi olması, anne-baba ile yakın etkileşim beyin gelişimini şekillendirir. 0-3 yaş arası beyin gelişimi için önemli yıllardır. Bu dönemde beynin değişme ve gelişme kapasitesi en yüksektir. Bu nedenle özellikle erken yaşta doğru yönlendirmeler yapılarak çocuklarda beyin gelişimi sağlanabilir.” Dedi.

Yıldız, “Ergenlik dönemi fırtınalı, iniş çıkışlarla dolu ve sık sık kesintiye uğrayan bir gelişmeler çağı olarak tanımlanabilir. Sağlıklı ergenlerin bile bu çağlarda normal sayılabilecek krizler yaşadıkları öteden beri bilinen bir gerçektir. Bu tür krizler genellikle günlük olaylara ya da gelişmiş benlik yeteneklerini gerektiren koşullara bir tepki olarak ortaya çıkmaktadır. Bizim ülkemizde olduğu gibi bir meslek sahibi olabilmek için uzamış eğitim zorunluluğu ve bunun getirdiği aileye bağımlılık kuşaklar arasındaki çatışmayı artırmaktadır” şeklinde konuştu.

Seminere katılan ebeveynler, akıllarında kalan sorulara yanıt bulurken, bu tür etkinliklerin devam etmesi gerektiğine dikkat çekerek; “Bizim zamanımızda ailemizle hep bir aradaydık. Bugün bakıyoruz ki, her birimizin ayrı ayrı odalarda, elimizde cep telefonlarımızla vakit geçiriyoruz. Günümüzde çocuk yetiştirmek gerçekten zorlaşmış. Bu türden etkinliklerin devam etmesini hem bizim için hem de çocuklarımız için oldukça önemli. Emeği geçenleri tebrik ediyoruz” dediler. MUHARREM KAYIK

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *