image

Batman'daki optisyenler, gözü güneşten gelen ışınlardan korumak için kullanılan gözlükleri alırken dikkat edilmesi gereken önemli hususlara dikkat çekti.

Sahte güneş gözlüklerinin gözde kalıcı hasarlara neden olabildiğini belirten optisyenler, bilindik yerlerden sertifikalı ve belgeli gözlük alınması tavsiyesinde bulundu.

Optisyen Samet Soysal, aptığı açıklamada, gözlük satış sezonunun başladığını söyledi.

Geçtiğimiz senelere göre güneş gözlüklerine rağbetin biraz daha arttığını anlatan Soysal, gözlüğün hem göz sağlığı için hem de aksesuar olarak kullanıldığını belirtti.

Gözlük fiyatlarının çok fazla artmadığını vurgulayan Soysal, 500 liradan başlayan en düşük gözlük fiyatının markasına göre 30 bin liraya kadar çıkabildiğini aktardı.

"KANSER VE BAZI GÖZ HASTALIKLARI OLUŞABİLİYOR"

Vatandaşlara gözlük kullanmaları tavsiyesinde bulunan Soysal, "Göz kapaklarımızın üstünde gözümüzü koruyan bir deri var. Eğer yaz sıcağında güneş gözlüğü kullanmazsak, o deride kanser ve bazı göz hastalıkları oluşabiliyor. Eğer güneş gözlüğü takmazsak güneşten göze gelen ultraviyole ışınları bu tür hastalıklara ve erken kataraktın başlamasına yol açabiliyor. O yüzden mutlaka UVE korumalı güneş gözlükleri takmamız lazım. Ayrıca piyasada satılan gözlükleri almamak lazım. Sizin sağlık danışmanınız gözlükçülerdir. Gözlüğü mutlaka gözlük mağazalarından ve çok güvenilir sitelerden almanız gerekmektedir." dedi.

Bir diğer optisyen Hamza Enecür, kullanılan kalitesiz gözlüklerin gözlere faydadan çok büyük zararlar verdiğine dikkat çekti.

Güneşin kendini hissettirdiği Batman'da güneş gözlüğü takmanın büyük önem taşıdığını belirten Enecür, vatandaşların doktor kontrolünde veya herhangi bir optisyene danışarak gözlük almaları gerektiğini kaydetti.

"BİLİNMEYEN GÖZLÜKLER YARARDAN ÇOK ZARAR VERİR"

Şu an güneş gözlüklerine yoğun bir talebin olduğunu ifade eden Enecür, "Güneşi keskin olan yerlerde güneş gözlüğü kullanılmasını öneriyoruz. Vatandaşların çok ucuz fiyatlı ürünleri almalarını tavsiye etmiyorum. İşporta, tezgâh ya da kabaca merdiven altı dediğimiz yerlerde satılan güneş gözlükleri belli kontrollere tabi olmadan üretiliyorlar. Herhangi bir İSO belgesi ve denetim olmadan üretildikleri için bir kalite durumları yok. Bu gibi gözlüklerin kişiye zararı yararından daha fazladır." diye konuştu.

"UZMAN KONTROLÜNDE GÖZLÜK ALINMALIDIR"

Ucuz ve kalitesiz gözlüklerin gözde kalıcı hasarlara sebep olabildiğine işaret eden Enecür, şöyle devam etti: "Sarı nokta, göz bebeğinde büyüme, retinada sıkıntı gibi farklı hastalıklara sebep olabiliyor. Bunlar ilk anda fark edilmeyebilir ama birkaç sene sonra göz sağlığı açısından büyük sıkıntılar oluşturabiliyor. Vatandaşlara tavsiyemiz; bir optik müessesesinden ve doktor kontrolünde güneş gözlüğü alsınlar. Çünkü diğer türlü aldıkları güneş gözlükleri bir yıl içinde olmasa bile uzun sürede gözlere bayağı zarar verir, kalıtsal hastalıklara yol açabilir ve görme kaybına yol açabilir."(İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *