image


Günün ilk ışığıyla Batman Canlı Hayvan Borsası'na getirilenküçükbaş hayvanlar pazarda alıcı bulurken, son aylarda fiyatında yaşanan büyükartış nedeniyle büyükbaş hayvanlara ise henüz talebin neredeyse olmadığıbelirtiliyor.

Bu yıl Kurban Bayramı için hayvan sayısının yeterli olupolmadığıyla ilgili konuşan hayvan yetiştiricileri, maliyetlerdeki artışnedeniyle büyükbaş hayvan sayısının az fakat küçükbaş hayvan sayısında iseherhangi bir sorunun olmadığını söyledi.

Yetiştiricilerin büyük bir çoğunluğunun maliyetlerdekiartıştan dolayı büyükbaş hayvan yetiştirmediğini belirten hayvanyetiştiricileri, bu durumun dana fiyatlarını artırdığını ifade etti.

Kuzu eti ile dana eti fiyatında neredeyse yarı yarıya birfark oluştuğunu aktaran yetiştiriciler, vatandaşlara bu yıl Kurban Bayramı'ndadana yerine küçükbaş hayvan kesmeleri tavsiyesinde bulundu.

Hayvan pazarının şap hastalığından ötürü 2 aya yakın kapalıkaldığını, bu durumun hem hayvan sahiplerini hem de kasapları mağdur ettiğinidile getiren hayvan satıcısı Bayram Rüzgar, şu an hiçbir sorunun kalmadığını,pazarın açıldığını söyledi.

"MEVSİM İTİBARİYLE KÜÇÜKBAŞ HAYVANLAR ÇOKLEZZETLİ"

Pazarda küçükbaş hayvan sıkıntısının olmadığını, fiyatınında uygun olduğunu belirten Rüzgar, "Hem de mevsim itibariyle etleri dedaha lezzetli ve kalitelidir. Özellikle halkımızdan istediğimiz hayvan alımındaküçükbaşları tercih etmeleridir. Çünkü şu an büyükbaş hayvanlarda fiyatlarınçok yüksek olma sıkıntısı var." dedi.

"KASAPLAR BÜYÜKBAŞ HAYVAN TEMİN EDEMİYOR"

Besiciler zarar ettiği için büyükbaş hayvan beslemediklerinivurgulayan Rüzgar, "Büyükbaş hayvanlar tamamen maliyet istemektedir.Küçükbaş hayvanlar gibi meralara salma söz konusu değil. Tamamen yem ve arpaylabeslendiği için hayvan sahibine büyük bir masraf ve maliyet çıkardığındanbesiciler zarar etti ve yüzde 80'i büyükbaş hayvan beslemedi. Böyle oluncabüyük bir hayvan eksikliği ortaya çıktı ve kasaplar da büyükbaş hayvan teminedemiyor." diye konuştu.

"BÜYÜKBAŞ YERİNE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ALIN"

Küçükbaş hayvanın kilogram fiyatı 180 lirayken, büyükbaşınkilogram fiyatının 300 liraya dayandığını aktaran Rüzgar, şöyle devam etti:"Normalde kuzu etinin fiyatı dana etinden daha fazla olması gerekirken şuan yarı yarıda düşmüş durumda. Bundan dolayı halkın kuzu etine yönelmesinitavsiye diyorum. Kurban Bayramı'na ise daha zaman var. Genelde bayrama 1-2hafta kala vatandaşlar kurbanlarını almaya geliyor. Kurban alacak olanlara datavsiyem büyükbaş yerine küçükbaş almalarıdır."

"KİMİ HAYVAN SATICISI BAYRAMDA ZAM GELECEK DİYEHAYVANLARINI BİLEREK SATMIYOR"

Fiyatındaki artış nedeniyle insanlara bu süreçte dana etiyememeleri tavsiyesinde bulunduklarını belirten hayvan satıcısı aynı zamandakasap olan Şehmus Günay, "Dana etinin fiyatı yükselmesin. Kuzu eti hemdaha ucuz hem de daha kalitelidir. Şu an dana etinde abartılı bir fiyat var.Hayvan satıcıları Kurban Bayramı'nı bekliyor. Bayramda sanki zam gelecek diyehayvanlarını beklettikleri için bizlerde zor durumda kalıyoruz. Şu anda çokfırsatçılık var. Bir kilo etin üzerine birden 30-40 lira gelir mi? Bir kilodana etini 300 lira alacağınıza kuzu etini 150-200 lira arasında alın dahaiyidir." dedi.

"ŞU AN HAYVAN FİYATLARI UYGUN"

Et fiyatlarının düştüğünü ifade eden hayvan satıcısı SelimGezmek, "Hayvanlarımızı köylerden, ilçelerden ve meralardan pazaragetiriyoruz. Kurban Bayramı'na çok kalmadı ve şu anda hayvan fiyatları da çokuygun. Bayrama bir hafta kala vatandaşlar buraya gelip bütçesine göre seçtiğihayvanını alıyor." diye konuştu.

"HAYVAN BOLLUĞU VAR"

Bir diğer hayvan satıcısı Mehmet Sait Koyun ise şunlarısöyledi: "Ticaret yapmak için hayvan alıp satıyoruz ama şu anda zararediyoruz. Aldığım yerde fiyatlar pahalı ama pazara getirdiğimizde ucuzaistendiğinden zarar ediyoruz. Kurban Bayramı yoğunluğu ise 20 gün sonrabaşlayacaktır. Bayram zamanında burada bir hareketlilik ve heyecan başlıyor. Şuanda küçükbaş hayvan eksiği yoktur hatta çoktur ama piyasa durgundur. RamazanBayramı'nda kasaplara etin kilosunu 210 lira verirken şu anda 165 liraya düşmüşdurumda. Koyun fiyatları ise 3 bin liradan başlıyor 5 bin hatta koyuna göre 12bin liraya kadar da çıkıyor."



(İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *