image

Mardin'de eski ramazanlara şahit olmuş büyükler eski ve günümüzdeki Ramazan ayının karşılaştırmasını yaparak, eski ramazanlarda bereket, yardım, camilere koşmanın sevinciyle geçtiğini ancak insanlarda gittikçe Ramazan sevinci ve şevlerinin azaldığını ifade ettiler.

"RAMAZAN AYINI ŞEVKLE BEKLERDİK"

Eskiden Ramazan ayını şevkle gelişini beklediklerini ifade eden Aydın Kaya, "Malumdur Ramazan ayındayız, mübarek bir aydayız. Ramazan'ın kin ve nefretin uzaklaşması, gönüllerin hoş olduğu bir aydır. Eskiden Ramazan ayını şevkle beklerdik. Eskiden komşuların birbirlerine yemek göndermeleri, o yemeklerin kokuları, herkesin birbirlerini kucaklaşması vardı. Yoğun katılımlı olan teravih vaktini de heyecanla beklerdik. O günlerden biraz uzaklaşmışız. Toplumda o eski heyecan, şevk yok." dedi.

Geçmiş Ramazan ayı günlerinde camilerin taştığını belirten Kaya, "Eskiden camiler insanların yoğun katılımıyla dışarıya kadar taşardı. Elimizden geldiği kadar birbirimizi sevmeye çalışalım, kin ve nefreti uzaklaştıralım. Eskiden sımsıkı çekirdek aile vardı, şimdi ise o çekirdek aileyi bulmak çok zor. Bir yemekte 2-3 çeşitten başka çeşit yoktu. Günümüzde sofralarda gittikçe israf çoğalmakta. 4'ten fazla sofralarda çeşit olmasına rağmen beğenmemezlik yapılıyor. Ben bu yaşıma kadar evde annem 2 çeşitten başka yemek koymazdı. Hep israftan kaçardı. Mesela Ramazan ayında israftan kaçınmak için kuru ekmeği kızartıp yedirirlerdi bize. Tatlı yapılırdı baklavadan daha çok hoşumuza giderdi. Herkeste artık şükretmeme hastalığı olmuş. Allah sonumuzu hayır eylesin. Ramazan-ı Şerif mübarek olsun inşallah." ifadelerini aktardı.

"ESKİDEN TERAVİHTE BÜTÜN CAMİLER DOLUP TAŞIYORDU"

Eski Ramazanların manevi yönden dolu dolu geçtiğini aktaran esnaf Feyzi Birgül, "Ramazan ayı 20-25 yıl önce çok neşeli geçiyordu. Mardin'deki çarşılar tıklım tıklım oluyordu. Bütün camiler dolu haldeydi. Ancak şimdiki Ramazan eskisi gibi değil. Eskisi gibi neşeli, heyecanlı, camilerde koşanlar gibi değil. 15 yıl önce sabah namazına gidiyorduk namaz kılınacak yer bulamıyorduk. Şimdi birkaç sayılı sıralar doluyor sadece." şeklinde ifade etti.

Eski Ramazan aylarındaki geleneklere değinen Birgül, "Ramazan'da herkes toplu olarak hareket edip beraberce iftar açıyorlardı. Ayrıca rahatsızlıktan veya diğer sebeplerden ötürü orucunu tutamayanlar yemeğini gizlice yiyorlardı. Ama şimdi açıkça lokanta da yemek yiyenler oluyor." ifadelerini belirtti.

Eski Ramazanların şimdiden daha iyi geçtiğini belirten İshak Muğan da "Ramazan ayının birinci günündeyiz iyi gidiyor elhamdülillah. Eskiden Ramazan ayında camilerde insanlar çok kalabalıktı. Dün ilk teravih namazını kıldık 15-20 kişi tek vardı. Eskiden teravih vakitleri çok kalabalık bir ortam vardı. Eski Ramazanlar gerçekten çok iyiydi, bu sene nasıl geçer Allah bilir. Şimdi camilerde pek kimse yok." dedi.

"KENDİMİZİ ELDEN GELDİĞİ KADAR MUHAFAZA ETMELİYİZ"

Müslümanların güzel davranmasıyla Ramazan ayının da güzel ve bereketli olacağını aktaran Cumhur Barakı ise, "Eğer bir insan Müslümanlık vazifesini yerine getirirse Ramazan da güzel ve bereketli geçer. Müslümanlık, ikrarda değil uygulamakla, icraatla olmalıdır. Kendimizi elden geldiği kadar muhafaza etmeliyiz. Eski Ramazanlar malumdur güzeldi ama şimdi o bereketle geçmiyor. Eskiden iftarla topluca yapılıyordu. Misafirsiz bir gün geçmiyordu." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *