image



Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Cebrail (Aleyhisselam) ile Ramazan’da karşılıklı Kur'an-ı Kerim okuması olarak bilinen mukabele, Batman'daki tüm camilerde genç yaşlı herkesin katılımıyla ifa edilmeye çalışılıyor.



Kılınan öğle namazının ardından mukabele halkaları oluşturan vatandaşlar, Kur'an-ı Kerim'i huşu içerisinde okuyor.

İmam ve hafızlar Kur'an-ı Kerim'i sesli olarak okurken, mukabeleye katılan vatandaşlar da okunan ayetleri takip ediyor. Kimi vatandaşlar da okunan ayetleri huşu içerisinde dinliyor.


Yaklaşık 45 dakika süren cüzün okunmasıyla o günkü mukabele sona ererken vatandaşlar, asırlardır süren mukabele geleneğine katılarak mübarek Ramazan ayından en güzel şekilde istifade etmeye çalışıyor.

Mukabele sünnetinin yapıldığı camilerden biri olan Ulu Camii İmam Hatibi Mehmet Latif Kaya, İLKHA muhabirine, mukabele sünnetine yoğun bir ilginin olduğunu söyledi.

Mehmet Latif Kaya (ortada)

"Ramazan'ımızı cemaatle ifa etmeye çalışıyoruz"

Ramazan ayı boyunca mukabele sünnetine devam edeceklerini belirten Kaya, "Bu seneki Ramazan ayı Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerden dolayı biraz buruk geçse bile Ramazan'ımızı kardeşlerimizle birlikte cemaatle ifa etmeye çalışıyoruz. Her Ramazan ayında olduğu gibi bu Ramazan ayında da mukabelelerimize kalabalık bir cemaat katılıyor. Mukabele Peygamber Efendimizin Hazreti Cebrail'le beraber yaptığı büyük bir sünnettir. Hazreti Cebrail'in Peygamber Efendimizle beraber okumasıyla mukabele şekli oluştu. İnşallah bizlerde Ramazan ayı boyunca camimizde hafızlarımızla birlikte ve cemaatimizin yoğun katılımıyla icra edeceğiz." dedi.

Hüseyin Öncel

"Mukabeleyle ferah bir ortam oluşuyor"

Kur'an okumanın huzurunu yaşadıklarını ifade eden Hüseyin Öncel, "Kur'an-ı Kerim Ramazan ayında nazil olmuştur. Onun için her Ramazan ayında mukabele okunuyor. Yaklaşık 40 yıldır burada yapılan mukabeleye katılıyorum. Mukabele yapılırken çok güzel bir ferah ortam oluşuyor ve insan müreffeh oluyor. Kötü şeylerden uzak kalıyoruz ve insanın aklına hep iyi şeyler geliyor. Çünkü Kur'an Allah'ın kelamıdır. Kur'an okunduğu zaman Allah ile konuşuyor gibiyiz. Bunun için mükâfatı da çoktur." diye konuştu.
Şemseddin Aslan

"Çok güzel bir duygu"

Ramazan ayının hayırlara vesile olması temennisinde bulunan Şemseddin Aslan, "Allah bize tüm orucu tutmayı, bizden kabul etmeyi ve bizleri affetmeyi nasip etsin. Şu anki bela ve musibetleri de üzerimizden kaldırsın inşallah. Her Ramazan ayında öğle namazından sonra mukabele yapıyoruz. Buradaki mukabelede 300-400'e yakın insan bir araya geliyor. Çok güzel bir duygu ve büyük bir nimettir. Allah okuyandan ve dinleyenden razı olsun." ifadelerini kullandı.
Ahmet İlçin

"Mukabele çok kalabalık ve güzel geçiyor"
Mukabeleye katılan bir diğer vatandaş Ahmet İlçin ise şunları söyledi: "Ulu Caminin cemaati çok olduğu için hayrı da çoktur. İlk mukabele Peygamber Efendimiz ile Cebrail arasında olmuştur. Bizlerde camide toplu olarak mukabelemizi okuyoruz. Tabi arkasından ayrıca ben de tekrar okuyorum. Buradaki mukabele çok kalabalık ve güzel geçiyor. Allah bizleri Ramazan'a ulaştırdı." (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *