image

HÜDA PAR, depremin ilk anlarından itibaren, depremzedelerle bir araya gelmeye devam ediyor.

HÜDA PAR Sözcüsü Yunus Emiroğlu, Genel İdare Kurulu Üyesi Şeyhmus Tanrıkulu ve beraberindeki heyet, Kahramanmaraş'ta depremzedeleri ziyaret etti.

HÜDA PAR heyetinin İlk durağı, çadırkent sakini depremzedeler oldu.

Çadır kentteki depremzedelerle bir araya gelen HÜDA PAR heyeti, depremzedelerin sorun ve sıkıntılarını dinleyerek geçmiş olsun temennisinde bulundu. Heyet, depremzedelerin sorun ve sıkıntılarının çözüme kavuşması için, gerekli mercilerle görüşüleceğini belirtti.

HÜDA PAR Sözcüsü Emiroğlu, merkez Dulkadiroğulları kırsal mahallelerini ziyaret ederken, Tanrıkulu da Türkoğlu ilçesindeki kırsal mahalleleri ziyaret etti. Tanrıkulu ve beraberindeki heyet, Türkoğlu ilçesine bağlı, Şekeroba, Fatih, Beyoğlu, Cumhuriyet, Akçalı, Büyükimalı ve Küçükimalı kırsal mahallelerini ziyaret ederek buradaki depremzedelere geçmiş olsun temennilerinde bulundu.

Tanrıkulu, ayrıca bu köylerde çadırlarda yaşamlarını sürdüren depremzedeleri de ziyaret ederek sorun ve sıkıntılarını dinledi. Daha sonra muhtarlarla bir araya gelen Tanrıkulu, yaşanan sorun ve sıkıntılarda yapılabilecekler hakkında muhtarlarla fikir alışverişinde bulundu.

HÜDA PAR Sözcüsü Emiroğlu ve beraberindeki heyet ise merkez Dulkadiroğlu ilçesindeki kırsal; Elmalılar, Çokyaşar, Kuyumcular, Küpelikız, Öksüzlü, Tevekkeli ve Kocalar kırsal mahallelerini ziyaret etti.

Kırsal mahalleleri dolaşan Emiroğlu ve beraberindeki heyet, daha sonra Kahramanmaraş merkezde kurulan Umut Kervanı aşevini ve sağlık kabini ziyaret etti. Emiroğlu, depremzedelere hizmet eden Umut Kervanı çalışanlarını ve sağlık ekibini tebrik etti.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç'le de bir araya gelen Emiroğlu, kırsal bölgelerdeki depremzedelerin sorun ve sıkıntıları hakkında durum değerlendirmesi yaptı, yapılabilecek hizmetler hakkında fikir alışverişinde bulundu.

HÜDA PAR Sözcüsü Emiroğlu yaptığı ziyaret ve temaslar sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayarak önemli açıklamalarda bulundu.

"Depremin ilk günlerinden itibaren deprem bölgelerindeyiz"

Depremin ilk anlarından itibaren depremzedelerle bir araya geldiklerini anımsatan Emiroğlu, "Ben arkadaşlarımla beraber daha çok Kahramanmaraş bölgesinde çalışmalar yürütüyoruz. İlk günlerde malumunuz arama kurtarma çalışmalarına yoğunlaşılmıştı, takip eden günlerde biz Kahramanmaraş'ın bütün ilçelerini tek tek gezdik, oradaki sorunları yerinde tespit edip ilgililerle beraber bunu çözüme kavuşturma adına çalışmalar yürüttük ve devam ediyoruz. Son iki haftadır daha çok kırsal mahallelerde çalışmalar yürütüyoruz." dedi.

Depremin büyük hasar bıraktığı Kahramanmaraş'ta yaptıkları çalışmalara değinen Emiroğlu, "Bu bağlamda oluşturduğumuz 7 ekiple Kahramanmaraş genelinde, bütün ilçelerde, kırsal mahallelerde temaslar ve ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Şu ana kadar 120 kırsal mahallede ekiplerimiz ziyaretler gerçekleştirdi, temaslarda bulunuldu. Oradaki yetkililerle, muhtarlarla, vatandaşlarla birebir yüz yüze görüşmeler gerçekleştirdik ve bu çalışmalarımız devam ediyor. Olabildiğince sorunları yerinde tespit etmek ve bunlarla ilgili ihtiyaçları bizim yapabileceğimiz bir şeyse kendimiz onu gidermek, ilgili kurumlara taalluk eden meselelerle ilgili de bunları ilgililere ulaştırıp bu sürecin daha hızlı bir şekilde normale döndürülmesi adına çalışmalar yürütmek. Her geçen gün biraz daha ilerleme olduğunu kaydedebiliriz." ifadelerini kullandı.

"Çok şükür o ilk şok atlatıldı, bazı sorunlar aşıldı, ama devam eden problemler var"

Enkaz çalışmalarının kırsal kesimlerde de tamamlanması gerektiğini belirten Emiroğlu, "Çok şükür o ilk şok atlatıldı, bazı sorunlar aşıldı, ama devam eden problemler var. Bunlardan en dikkat çekeni şehir merkezinde devam eden enkaz kaldırıma çalışmaları. Ancak kırsal bölgelerde henüz bu çalışma tam olarak başlatılabilmiş değil. Ziyaret ettiğimiz köylerde kısmi olarak çalışmaların başladığına dair dair bilgiler verildi. Ama henüz hiç enkazına dokunulmayan çok sayıda mahallemiz mevcut. Bir kere vatandaşlarımızın ve oradaki muhtarların talebi enkaz kaldırma işleminin ivedilikle tamamlanması yönünde. Bu sürecin daha hızlı bir şekilde yürütülmesini talep ediyorlar." şeklinde konuştu.

"Yoğun bir çadır talebi var"

"Öte taraftan barınma ile ilgili sorunlar geçen haftaya göre biraz daha azalmış görünüyor." diyen Emiroğlu, "Ama yine çadır talepleri var. Biz bunları tek tek not alıyoruz ve bunları takip ediyoruz. Yoğun bir çadır talebi var onu ifade etmiş olalım." dedi.

"Hasta vatandaşlarımızın konteyner talepleri var"

Depremzedelerin bazı sorun ve sıkıntılarını paylaşan Emiroğlu, temiz suya ulaşma yönünde sorun ve sıkıntıların henüz çözülmediğini söyledi.

Temiz suya ulaşma ve hasta depremzedelerin konteyner taleplerinin olduğunu belirten Emiroğlu, "Bazı köylerde de hasta vatandaşlarımız var. Bunların çadırda barınmaları haliyle biraz sorun olabiliyor. O açıdan konteyner talepleri var. Bunlar tabii çok yüksek sayıda değil, bunları da inşallah takip edeceğiz. Yine kırsal mahallelerde bazı köylerimizde içme suyu ile ilgili sorunlar var. Aslında Kahramanmaraş genelinde de içme suyu ile ilgili bir problem var. Bununla ilgili henüz içme sularının kullanılabilmesi ile ilgili Sağlık Bakanlığı tam olarak onay verebilmiş değil. Bu suyu kullananlar da bunu kaynatarak bir şekilde kullanmaya çalışıyorlar. Kırsal bölgelerde de böyle bir sorun olduğu yönünde bize bilgi verildi onu da ifade etmiş olalım." dedi.

"Tarım ve hayvancılıkla uğraşan depremzedelerin talepleri var"

Kırsal bölgede tarım ve hayvancılıkla uğraşan depremzedelerin sorun ve sıkıntılarını paylaşan Emiroğlu, "Malumunuz bu bölgede kırsal mahallelerde oturan vatandaşlarımız yoğunluklu olarak tarım ve hayvancılıkla uğraşıyorlar. Bu konu ile ilgili de bazı sorun ve sıkıntılar var, talepler var. Özellikle enkaz kaldırma işlemleri henüz tamamlanmadığı için traktörleri veya tarım araçları enkazın altında olan vatandaşlarımızın bu konuda sıkıntıları var. Enkaz kaldırma işlemini kendileri kendi imkanlarıyla yapamıyorlar. Bunların ivedilikle tespit edilip bu tarım araçlarının ve traktörlerin bu şekilde enkaz altında olan diğer araç gereçlerin bir an önce oradan çıkarılması lazım. Bununla birlikte vatandaşların tarımla ve hayvancılıkla ilgili; yem, tohum, zirai ilaç gibi konularda ihtiyaçları var. Onlarla ilgili de hızlı bir çalışma yapılması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Kırsal bölgelerdeki depremzedelerin söz konusu sorun ve sıkıntılarının çözülmesi gerektiğini belirten Emiroğlu, "Biz başından beri hep şunu söyledik; özellikle tarım ve hayvancılık son derece önemli stratejik bir alandır. Bunlarla ilgili ciddi tedbirler almak lazım. Evet kalıcı konutlar belki zaman alabilir, bir yıl, belki daha fazla bir süre olabilir, ama vatandaşların bu bölgeyi terk etmemesi adına, en azından bu tedbirlerin alınması gerekiyor. Eğer hayvancılık ve tarım ile ilgili sorunlar giderilemezse vatandaşlar ve bütün bir bölge ciddi bir sıkıntı yaşayabilir, bunu özellikle ifade etmiş olalım." dedi.

"Ramazan ayında farklı bir çalışma planı ortaya konulmalı"

Ramazan ayına sayılı günler kaldığını ve depremzedelerin Ramazan ayına has bazı ihtiyaçlarının olacağını belirten Emiroğlu, "Önümüzdeki birkaç gün içerisinde Ramazan-ı Şerife inşallah dahil olacağız. Burada Umut Kervanı, Avrupa Yetim Eli, İHO-EBRAR ve Yetimler Vakfı'nın birlikte kurduğu aşevinin koordinasyon merkezindeyiz. Buradaki kardeşlerimiz de günde 15-20 bin kişiye sıcak aş veriyorlar. Ramazan ayında tabii ki biraz daha farklı bir çalışma planı ortaya konulması gerekiyor. İftar ve sahurlarla ilgili, vatandaşlarımızın iaşesi için, onların beslenmeleri için daha sağlıklı bir süreç işletilmesi gerekiyor. Bu açıdan temel ihtiyaç maddelerinden kuru gıdaya ciddi ihtiyaç var. Bunun dışında kahvaltılık ürünlerine ihtiyaç var. Yanı sıra iç giyim ve hijyen malzemesi ile ilgili talepler var." ifadelerini kullandı.

"Hayırseverlere ve ilgili kurumlara sesleniyorum: Ramazan'da depremzedeleri unutmayalım!"

Ramazan ayında depremzedelerin unutulmaması gerektiğini belirten Emiroğlu, hayırseverlere ve ilgili kurumlara çağrıda bulundu.

"Buradan ben hem hayırseverlere hem de ilgili devlet kurumlarına ve sivil toplum kuruluşlarına, bu konuda bir hassasiyet ve bir duyarlılık çağrısı yapmak istiyorum." diyen Emiroğlu, "Lütfen Ramazan ayı, Ramazan-ı Şerif'in hürmetine; henüz daha yaralar sarılmadı, henüz insanlar kalıcı bir barınmaya kavuşturulamadı, dolayısıyla bu sürecin mutlaka hassasiyetle takip edilmesi gerekiyor.' şeklinde konuştu.

"Artık ihtiyaç yok gibi bir durumun içine asla düşmemeliyiz"

Yaraların tam sarılmadıkça, hayat normale dönmedikçe depremzedelerin ihtiyaçlarının olacağına vurgu yapan Emiroğlu, "Her şey tamamlandı, artık ihtiyaç yok gibi bir durumun içine asla düşmemeliyiz. Deprem bölgelerindeki bütün kardeşlerimizin benzer sıkıntıları var, buraları unutmayalım. Mutlaka lojistik destekte bulunalım. İnşallah bu süreci hep beraber atlatırız. Biz inşallah bunlar selamete erene kadar bu bölgede olmaya devam edeceğiz. Kardeşlerimizle, teşkilatlarımızla beraber hayat normale dönene kadar, inşallah burada çalışmalarımızı, hizmetlerimizi sürdürmeye gayret edeceğiz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *