image


Bu yıl tarımsal ekim dönemi için senenin başlangıcı sayılan ekim, kasım döneminden beri kendini hissettiren kuraklıktan sonra, Türkiye genelinde önemli derecede yağışın yağmış olmasının burukta olsa çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü belirten Doğan, son birkaç gündür iyi yağış alan bölgede kuraklık riskinin kalmadığını vurguladı.

Doğan, kışlık tarımsal üretimin mevsim itibariyle son yağış ihtiyacı olan nisan ve sonrasında mayıs ayının sonu için önümüzdeki günlerde de meteorolojik hava tahminlerinin yağmurlu görünüyor olmasının, tarımsal üretimde rekolte artışı beklentisini yükselttiğini kaydetti.


"YAĞIŞI ALDIĞIMIZ İÇİN SEVİNÇLİYİZ VE UMUTLUYUZ"

Batman genelinde toplamda bir milyon dekarın üzerinde tarımsal üretimin yapıldığını aktaran Doğan, şöyle devam etti: "Özellikle kuru şartlarda tarımsal üretimi yapılan hububat ürünlerinden buğday, arpa ve mercimek bitkileri için yağışlar son derce önemliydi. Beklediğimiz yağışı aldığımız için sevinçliyiz ve umutluyuz. Yağışların yağması ile insan gıdasının besin zincirinin temelini oluşturan son derece stratejik öneme sahip olan hububat bitkileri olan buğday, arpa ve kırmızı mercimek bitkiler bölgemizde tarımı yaygın olan ve yetişme döneminde yüzde doksan oranında yağmur sularına ihtiyaç duyan ürünlerdir.

Özelikle bölgemizde hayvansal üretiminde kaba yem kaynağını oluşturan buğday, arpa ve mercimek samanı yanı sıra arpa danesi ve bu bitkilerin yetişmesine bağlı olarak hayvansal üretimin temel yem ihtiyacının da kaynağıdır. Dolayısı ile bu yağışların zaman ve mevsim olarak zamanında yağması da bizim için son derce önemli yağışlardır." (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *