image

Geçtiğimiz günlerde Batman'da okul bahçesine giren başıboş bir köpeğin saldırısı sonucu bir öğretmen ve öğrencinin yaralandığını anımsatan Emrak, bunun ilk kez yaşanan bir olay olmadığını ifade etti.

Çoğu saldırı hafif atlatıldığı için onlardan insanların haberinin bile olmadığını dile getiren Emrak, medeniyetin varlığının güvenliğe dayandığını vurguladı. Emrak, "Ne dinimiz, ne örfümüz, ne de aklımız yerleşim alanları ve çevresinde yırtıcıların başıboş dolaşmasına müsaade etmez." dedi.

Çocukların zarar görmemesi için yerleşim civarındaki bütün başıboş köpeklere karşı mutlaka bir çare üretilmesi gerektiğine dikkat çeken Emrak, insana bir kez saldıran hayvanın yine saldıracağını kaydetti.

"Vatandaşlar başıboş hayvanların yaydığı çeşitli hastalıklar yüzünden acı çekerek ölüyor"

"Bunları savunanlar, besleyenler ve tedbir almayan sorumluluk makamındakiler vicdanlarımızda suçludur" diyen Emrak, şöyle devam etti: "Maalesef başıboş köpekler çoğunlukla yaşlılara, engellilere ve çocuklara saldırıyor; kollarını, bacaklarını, kafa derilerini koparıyor, yüzlerini parçalıyor, diri diri organlarını yiyor. Vatandaşlar bu başıboş hayvanların yaydığı çeşitli hastalıklar yüzünden acı çekerek ölüyor. İnsanlar böylesi acıları yaşarken birileri de kendi şahsi menfaatleri gereği köpeklerin sokaklarda varlığını savunabiliyor."

"NE KADAR BAŞIBOŞ KÖPEK, O KADAR RANT"

Bu sorunun çözümü olduğu halde bunu menfaatleri gereği istemeyen bir kesimin olduğuna işaret eden Emrak, "Dernek ve belediyeler tarafından hayvanlar adına toplanan bağışların ve yapılan harcamaların gerçek manada kontrol edilebilmesi mümkün değildir. Bu açık onlara kolay bir rant kapısı sağlamaktadır.

'Hayvanseverlik' adına zararsız hayvanların saldırgan hayvanlara yem edilmesi de tezattır. Marketlerden aldıkları tavukları gelişigüzel etrafa saçarak köpekleri beslemenin adı hayvanseverlik olamaz. Bu beslemelerle köpeklerin sayısı arttıkça daha fazla mama, daha fazla kaynak, daha fazla masraf ve masraf arttıkça buradan elde edilebilecek daha fazla rant oluşacaktır. Kısaca; Ne kadar başıboş köpek, o kadar rant." ifadelerini kullandı.

"SORUMLULUK VE YETKİ MAKAMLARI ÇIKARCI MAMA LOBİLERİNE DEĞİL HALKA KULAK VERMELİ"

Başıboş köpeklerin sokaklarda varlığını savunanlar ve besleyenlerin bir bakıma onları sahiplendiğini, o köpekler birine zarar verdiğinde ise onları besleyenlerin o zararın sorumlusu olduklarını belirten Emrak, şunları söyledi: "Bu yasaları ve uygulamaları savunanlar da vebal altındadır. Giderek daha fazla yaşanan köpek saldırı vakaları, artan köpek popülasyonu ve çeteleşmelerinin sonucudur. Bir an önce yapılması gerekenler yapılmazsa, gelecekte daha sert tedbirler ve masrafları göze almak durumda kalırız. Sorumluluk ve yetki makamları çıkarcı mama lobilerine değil halka kulak vermeli, vekillerimiz de gerekli yasal düzenlemeleri bir an önce yapmalıdır." (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *