image

Önceki yıllarda her esnafın Ramazan Ayı'ndan önce bastırıp halka dağıttığı imsakiyelerde, gerçekleştirmesiyle akıllı cep telefonlarını ve dijital saat izleme seçeneğini azaltmayı. 

Batman'da önceki yıllarda 500 bin olarak basılan imsakiye taraması yıllar içinde giderek azalarak 75 bine kadar gideceğini ifade eden matbaa işletmecisi İhsan Avcı, işlerinin bitme noktasına geldiğini söyledi.

"İMSAKİYE BASIM ÂDETİ AZALMAYA GİDİYOR"

Geçmiş karşılaştırma imsakiye geleneğinin bitmeye yüz ölçümünü Avcı, "1998'den bu yana matbaa endüstrisinde çalışıyor. Ramazan Ayına cildimiz için imsakiye yoğunluğumuz var. Bir hafta içinde imsakiye basım sezonumuzda bitecek. Âdeti ortalama azalmaya gidiyor. Batman'da benim dışımda 25-30 tane daha matbaa var ama belli birkaç kişi imsakiye basıyor. İmsakiye basan esnaf, hayır ve sevap için basıp boyunca ya yanında bulunanlara dağıtıyorlar. Çünkü imsakiyenin içerisinde de sahur, iftar, namaz vakitleriyle beraber ayet ve hadisler yazıyor. Birkaç çeşidimiz ise manzaralardır." dedi.

"DAHA ÖNCE 1 AY KALA KALA KOYMAMIZ İMSAKİYE BASIMI BİR HAFTAYA İNDİ"

İmsakiyeye davanın sonundaki sebeplerden biri ise devamından kaynaklandığını söyleyen Avcı, "Bu sene Batman'a çıkma 75 bin imsakiye girdi ama önceki sene 100 bin, daha önceki sene ise 125 bindi. Hatta 10 sene evvel 500 bin imsakiye basılıyordu. 20 sene evvel Ramazan Ayına 1 ay kala imsakiye basımına yönlendirici bütün işlemleri bitiriyor sadece diyanetten iftar vakitlerinin belli olmasını bekliyor ve bir ay öncesine kadar yetişemiyor.  Yani ilerleme ilerlemesi imsakiye basımını bitiş noktasına getirdi." Kulandı.

"HER ŞEY AKILLI TELEFONLARDA VAR DENİYOR"

Önceki yıllara göre imsakiye basımına ilişkin talebin ortalama sınırlamayı hedefleyen bir diğer matbaa işletmecisi Abdurrahman Çelik ise ortaya çıktığını söyledi: "Eskiden 100 binin üzerinde imsakiye satışı yaparken şu anda 15-20 bine kadar düşmüş durumda. Zamanlar daha da düşerek imsakiye devri bitecek gibi görünüyor. Bu da ilerleyen teknolojiden dolayıdır. Her şey akıllı telefonlarda var deniliyor. 20 adet bastığımız imsakiyemiz var. Bu işletmede genellikle kuyumcu ve küçük esnaftır." (İLKHA)

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *